Seurakuntaseminaarissa kysytään, ovatko kaikki pelissä

 

Kuopion Alavan seurakunnan arkista ateriaa valmistelevat myös vapaaehtoiset. Kuvassa aterioidaan Neulamäen kirkolla. Kuva: Timo Hartikainen

– Seurakunnissa tulisi uskaltaa reippaammin kysyä ja pyytää ihmisiä vapaaehtoistehtäviin, sanoo diakoni Anne Viljanen Tikkurilasta.

Viljanen on tarkastellut asiaa näköalapaikalta kiertäessään maata kirkkohallituksen vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeessa.

– Kysymys on usein siitä, onko meillä paloa. Uskommeko itse asiaamme, johon muita kutsumme, Anne Viljanen sanoo. 

Viljanen osallistuuu 13. kesäkuuta Sanan suvipäivien seurakuntaseminaariin Klaukkalassa. Hän näkee, että seurakunta on vapaehtoistoiminnan näkökulmasta haastava pelikenttä.

Dei Neliöb.20.9.-11.10. MJa

– Vastuuseen ei tule painostaa ihmisiä, jotka panevat kaiken likoon jo päivätyössään, mutta toisaalta on tärkeää kutsua mukaan, käyttämään osaamistaan ja oppimaan lisää yhdessä.

Vapaaehtoistoiminta on parhaimmillaan silloin, kun hankkeet syntyvät aidoista tarpeista käsin. Hyviä esimerkkejä ovat Viljasen mielestä diakoniahenkinen yhteinen ruokailu, arkinen ateria Kuopiossa ja lauantaibrunssi Helsingin Alppilassa.

Ruokahetki on monelle matalan kynnyksen väylä seurakuntaan, missä on mahdollisuus myöhemmin kantaa itsekin vastuuta.

– Vapaaehtoistehtävässä moni voi  kokea olevansa arvokas.

Ilo ja luottamus kuuluvat yhteen

Ajankohtaisia teemoja käsittelevät seurakuntaseminaarit ovat osa Sanan Suvipäiviä. Sinne kutsutaan seurakuntien työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja vapaaehtoisia. Mukaan voi ilmoittautua 2.6. saakka.

Tämän kesän teema Kaikki pelissä liittyy seurakuntien niukkeneviin resursseihin ja muihin muutoksiin, joiden keskellä myös järjestöt etsivät suuntaa.

Pelikentän muutoksia valaisee Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo, jota kommentoi Anne Viljanen. Teemaan syvennytään kanavissa, joita luotsaavat Anne Viljanen, Elina Koivisto, Maikku Saarinen, Päivi Peittola ja Mikko Matikainen.

Kansan Raamattuseuran koulutuspalveluiden vs. johtajan, pastori Mikko Matikaisen aiheena on pelikestävyys ja joukkuehengen luominen.

Matikainen näkee, että yhdessä tekemisen ilo ja luottamus kuuluvat yhteen. Luottamusta osoitetaan parhaiten antamalla tarvittavat tiedot tavoitteista, aikatauluista, vastuista, haasteista ja resursseista.

– Työtehtävien on tärkeää olla linjassa ihmisen persoonan, lahjojen ja osaamisen kanssa. Innostavaksi koettu työ haastaa kasvamaan, löytämään luovuutensa ja oppimaan muilta.