Hyvät: Viikon debatti ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi: ”Lajissaan ainutlaatuinen” – Radio Dei kisaa myös juontajatittelistä

Seurakuntalainen kertoo, miksi Tapio Puolimatkan blogi poistettiin

 

Kuvakaappaus Tapio Puolimatkan blogista ”Lasten koronarokotusten perustelut horjuvat” Seurakuntalainen.fi-sivustolta. Kyseistä blogia ei ole poistettu.

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä kohuttu Puolimatkan blogin poistosta. On ihmetelty, miksi Seurakuntalainen rajoittaa sananvapautta, sensuroi. Nyt kerromme taustat blogin poistolle.

Tapio Puolimatkan blogi ”Rokotepassien avulla kohti digitaalista diktatuuria?” poistettiin Seurakuntalainen.fi-sivustolta torstaina 9. syyskuuta. Päätös poistosta tehtiin päätoimittajan ja kustantajien (Perussanoma ja Radio Dei) edustajien kesken. Päätös oli harkittu ja yksimielinen, ja se on poikinut paljon kiittävää palautetta.

Seurakuntalaisen blogit ovat lukijablogeja. Blogistien niissä esittämät ajatukset ovat kirjoittajien omia, eivätkä edusta Seurakuntalaisen linjaa. Mutta, koska blogit saavat sivustolla melko suuren näkyvyyden ja painoarvon, sivuston lukijat mieltävät blogit Seurakuntalaisen linjaa edustaviksi. Toki suurelta osalta ne sitä ovatkin, sillä blogipalsta ei ole kaikille avoin, vaan valintaan perustuva.

Kirkkorekry Neliöb. 12.-25.2.

Tapio Puolimatka on toiminut Seurakuntalaisen blogistina vuodesta 2015. Hänet on aikoinaan kutsuttu sivuston blogistiksi ja hänelle on luotu tunnukset, joilla hän on itsenäisesti julkaissut tekstejä. Yhteistyö on perustunut luottamukseen. Monet hänen ajankohtaisista aiheistaan kirjoittamansa blogit ovat olleet hyvin luettuja.

Elokuussa Puolimatka julkaisi viikon välein blogitekstit, jotka olivat koronarokotekriittisiä. Kriittisyys ei ole väärin. On tärkeää, että erilaisille näkemyksille on tilaa, mutta Puolimatkan blogeissa oli väitteitä, jotka eivät pitäneet paikkaansa. Hänen kanssaan käytiin aiheesta keskustelua ystävällisessä hengessä. Häntä pyydettiin tarkistamaan bloginsa ”Lasten koronarokotusten perustelut horjuvat” sisältämien lääketieteellisten väitteiden paikkansapitävyys. Puolimatka pyysi, että hänelle osoitettaisiin bloginsa mahdolliset virheet. Tähän Perussanoman toimitusjohtaja Jouni Lallukka vastasi blogissaan ”Pelastetaan lapset koronalta”. Puolimatka ei toistuvista vetoomuksista huolimatta halunnut korjata näkemyksiään.

Torstaina 9.9. julkaisemassaan blogissa Tapio Puolimatka viittaa teologian professori Douglas Farrown väitteisiin. Puolimatkan viittaamassa Farrown tekstissä esitettiin lähes pelkästään virheellisiä väitteitä, jotka ovat vastoin sitä laaja-alaista ja maailmanlaajuista lääketieteellistä tutkimusnäyttöä, mikä koronasta tiedetään. Blogin sisältämät väitteet vastustavat lähes kauttaaltaan viranomaisten ja lääketieteen ammattilaisten asiasta antamia tietoja, neuvoja ja toimintaohjeita.

Seurakuntalaisen tunnus on Seurakuntalainen – uskottavia uutisia. Lukijoiden täytyy pystyä luottamaan sivustolla julkaistuihin teksteihin. Seurakuntalainen ei voi olla välittämässä näkemyksiä, jotka voivat olla haitallisia ihmisten terveydelle ja jotka eivät perustu faktoihin. Erilaisia näkemyksiä saa ja pitää olla, mutta valetietoa emme voi välittää.

Kun päätoimittaja Sari Savela ilmoitti blogin poistosta Tapio Puolimatkalle, tämä vastasi ystävällisesti ymmärtävänsä ratkaisun. Se, miten Puolimatka myöhemmin nosti asian esille sosiaalisessa mediassa ja miten hän esti hänen argumenttiensa kommentoinnin, viesti kuitenkin muusta kuin ymmärryksestä. Puolimatkalla ei ole tästä syystä jatkossa edellytyksiä toimia Seurakuntalaisen blogistina.

 

Sari Savela

Päätoimittaja, Seurakuntalainen.fi

 

Jouni Lallukka

Toimitusjohtaja, Perussanoma Oy

 

Kai Kortelainen

Ohjelmajohtaja, Radio Dei

 

Kirsi Rostamo

Toimitusjohtaja, Radio Dei