Seurakunnat mukana Asunnottomien yössä – Oulussa katuparturi palvelee asunnottomia ja Tampereella jaetaan ruokaa

 

Jouko The Street Barber eli Jouko Näivä kertoo palvelevansa Asunnottomien yössä kaikkia asiakkaita, jotka hänen luokseen uskaltavat tulla. Kuva: Instagram @urbmonkey

Asunnottomien yö järjestetään YK:n kansainvälisenä köyhyyden poistamisen päivänä. Suomessa päivä on vakiintunut Asunnottomien yöksi.

Asunnottomien yön tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea. Niiden järjestämiseen osallistuvat kaupunkien ja järjestöjen ohella myös seurakunnat. Keskiviikkona 17. lokakuuta järjestettävän Asunnottomien yön tapahtumia on koottuna Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen verkkosivuille.

Tampereella seurakunnat järjestävät tapahtumien yön Iskelmämessussa kerätyillä kolehtirahoilla Safka-aid -tapahtuman Asunnottomien yönä 17. lokakuuta kello 16–17. Keskustorin Vanhan kirkon pihassa järjestettävässä tapahtumassa on tarjolla ilmaista keittoa ja lettuja, ilmaisia vaatteita ja mukavaa yhdessäoloa. Elävästä musiikista vastaavat Iskelmämessusta tutut Jaakko Luoma ja Julia Manninen.

Dei Neliöb. 4.-7.3.

– Safka-aid on osa valtakunnallista Asunnottomien yö -tapahtumaa ja sillä halutaan nostaa esiin heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hätää. Tampereella elää noin 40 000 vähävaraista ihmistä. Joukkoon lukeutuu heitäkin, jotka näkevät ajoittain nälkää ja ovat vailla vakinaista yösijaa, kertoo diakoniatyöntekijä Antti Kulmala.

Safka-aid on seurakuntien tapa osallistua Asunnottomien yöhön, olla lähellä ihmisiä ja tarjota tukea. Asunnottomien yö järjestetään YK:n kansainvälisen köyhyyden poistamisen päivänä. Suomessa tämä päivä on vakiintunut vuodesta 2002 lähtien Asunnottomien yöksi.

Tapahtuman päätyttyä Vanhassa kirkossa pidetään hiljainen hetki.

Ilmaisia parturipalveluja Oulussa

Maksuttomista katuparturipalveluistaan tunnetuksi tullut Jouko The Street Barber saapuu Ouluun keskiviikkona 17.10 vietettävän asunnottomien yön tiimoilta. Oulun seurakuntien tilaama katuparturi ottaa vastaan asiakkaita keskustan seurakuntatalossa (Isokatu 17) kello 9–14 ja Rotuaarilla kello 15–18.

Jouko The Street Barber eli Jouko Näivä kertoo tekevänsä töitä säässä kuin säässä ja toteuttavansa asiakkaidensa toiveet parhaansa mukaan.

”Leikkaan naisten, miesten ja lasten hiukset ja siistin miesten parrat eli palvelen kaikkia, jotka uskaltavat asiakkaaksi tulla.”

”Se, kuinka monta asiakasta ehdin ottaa vastaan päivän aikana, riippuu siitä, mitä itse kukakin haluaa ja millaiset olosuhteet sinä päivänä sattuu olemaan. Tuulisella säällä työn tekeminen on aina vähän hitaampaa.”

Näivä aloitti vapaaehtoistyön maksuttomana katuparturina puolitoista vuotta sitten. Sen jälkeen aika on jakaantunut opiskelun, parturi-kampaamossa työskentelyn ja vapaaehtoistyön kesken.

”Nyt kun opiskelut loppuivat, minulla jää enemmän aikaa vapaaehtoistyöhön”, hän iloitsee.

Asunnottomien yönä on tarjolla myös lämmikettä, sillä Oulun seurakunnat jakaa seurakuntalaisten ja järjestöjen lahjoittamia villasukkia ja lapasia niitä tarvitseville Rotuaarilla kello 15 lähtien.

Illan aikana jaossa on myös takkeja, pipoja, villapaitoja, käsineitä, talvikenkiä ja toppavaatteita. Tarpeettomiksi jääneitä ulkovaatteita voi tuoda lahjoitettavaksi suoraan Rotuaarille tapahtuman aikana.

Rotuaarilla on vaatteiden lisäksi tarjolla lämmintä makkaraa, kahvia ja pullaa sekä tietoa asunnottomuudesta. Paikalla olevat asiantuntijat ovat valmiita kertomaan syrjäytymisestä ja sosiaalisesta huono-osaisuudesta.

Oulussa tapahtuman järjestää Oulun päihdetoimijoiden yhteistyöryhmä, jossa on mukana seurakuntien, järjestöjen, diakonia-ammattikorkeakoulun sekä Oulun kaupungin asunnottomuus- ja päihdepalveluiden työntekijöitä, opiskelijoita ja vapaaehtoisia.

Seurakuntien viestintä