Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Selvitys: Suomen kehitysyhteistyö on hyvää keskitasoa

 

Etiopia on yksi keskeinen maa Suomen kehitysyhteistyössä. Suomen ev.lut. Kansanlähetyksellä on ollut projekteja muun muassa Darimussa. KUVA:MATTI KORHONEN

Ulkoministeriön tilaama riippumaton selvitys Suomen kehitysyhteistyöstä on valmistunut.

Selvityksen Results on the Ground? – An Independent Review of Finnish Aid on kirjoittanut taloustieteen tohtori ja Maailmanpankin pitkäaikainen johtaja Ritva Reinikka. Arvion tilasi ulkoministeriö kuluvan vuoden alussa eduskunnan pyynnöstä.

Arviointi tuo esiin kehitysyhteistyössä sekä vahvuuksia että kehittämisen kohteita. Siinä kiitetään Suomen kehitysyhteistyön tuloksellisuutta erityisesti vesi-, koulutus- ja metsäsektorilla sekä tyttöjen ja naisten aseman parantamisessa.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

– Suomalaiset voivat olla ylpeitä näistä saavutuksista, Reinikka sanoo Ulkoministeriön tiedotteessa.

Kehittämistä arviointi löytää voimavarojen kohdentamisesta ja tulosten mittaamisesta. Arviointi suositteleekin tarkempaa keskittymistä tiettyihin strategisesti valittuihin sektoreihin ja maihin. Erityisesti tulisi kehittää tulosten mittaamista, jotta tietoa saadaan päätöksenteon tueksi, eivätkä aikaansaadut tulokset jää piiloon.

– Suomi on kehitysyhteistyön tekijöiden joukossa hyvää keskitasoa. Maalle, joka monissa kansainvälisissä vertailuissa on huipputasoinen toimija, tämän ei tulisi kuitenkaan riittää, Reinikka toteaa.

Ulkoministeriö myös teetti touko–kesäkuun aikana Taloustutkimuksella kyselyn, jossa selvitettiin suomalaisten suhtautumista kehitysyhteistyöhön. Suomalaisista 87 prosenttia pitää kehitysyhteistyötä ja -politiikkaa erittäin tai melko tärkeänä. Joka neljäs olisi kuitenkin valmis leikkaamaan kehitysyhteistyön määrärahoja. Määrärahat pitäisi ennallaan 61 prosenttia suomalaisista.

Kehitysyhteistyön tuloksellisuutta arvioivaan selvitykseen voi tutustua tästä linkistä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie