Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Seitsemän kertaa vankilasta karannut Jan Jalutsi: ”Kadun tekojani, mutta itselleni en anna anteeksi”

 
Jan Jalutsi

– Kyllä mä itsekin uskon, pyhäkoulua lapsena käynyt ja uskovassa perheessä kasvanut Jan Jalutsi kommentoi uskonasioita. KUVA: Johanna Reinikainen

– Vankilassa tuli niin ahdistava olo, että ulos oli päästävä, vaikka sitten jalat menisivät karatessa poikki. Karkuretkistään tunnettu Jan Jalutsi kertoi elämänsä tarinaa Radio Dein Ex-Criminals -ohjelmassa.

Suomen kuuluisimpana vankikarkurina pidetty Jan Jalutsi on karannut kiven sisästä seitsemän kertaa. Karkumatkalla Jalutsia on aikoinaan ollut auttamassa myös nykyinen Ex-Criminals -juontaja Lauri ”Late” Johansson. Katajanokan vankilasta karatessaan vanki hyppäsi muurilta alas ja loukkasi itsensä pahasti, ja Johansson ajoi hänet urheiluautolla Tampereelle sairaalaan.

– Mulla meni jalka 11 kohdasta poikki. Se oli jo aikaisemminkin mennyt, kun olin lähtenyt vankilasta helmikuussa, tietysti karkauspäivänä, huumorimieheksi itseään kutsuva Jalutsi kertoo.

Parikanniemisäätiö Neliöb. 24.-30.6 (ilm.1/2)

Vuonna 1962 syntyneen Jan Jalutsin sukunimi ei ole alkuperäinen. Uuden elämän edessä nimi syntyi yhdistelmänä kahden aseen nimestä eli konepistooleista Jatimatic ja Uzi.

– Kun menin aikoinaan naimisiin, oli tarkoitus ottaa ihan toinen sukunimi. Laitoin sukunimeä vaihtaessa kaksi vaihtoehtoa, mutta piti laittaa myös kolmas. Leikillään sitten laitoin Jalutsin, ja ne kaksi muuta olivatkin sitten suojattuja.

 

Pohjoismaiden vaarallisin mies?

Vankikarkurin maine on ollut kova. On jopa sanottu, että hän on ainoa ihminen, joka on karannut Tampereen keskusvankilasta, vaikka sellaista ei edes ole olemassa.

– Kun jäin kiinni Ruotsissa, mulla oli 38 vuotta tuomiota. Nyköpingin lehti oli saanut varmaa ”tipsiä”, että olen karannut Tampereen keskusvankilasta.

Oli huhuja, että Jalutsi oli tappanut silmää räpäyttämättä ihmisiä ja puukottanut karkurin perässä ollutta poliisia. Häntä on sanottu Pohjoismaiden vaarallisimmaksi mieheksi.

– Siinä ei ole mitään perää, mies sanoo nyt.

Jan Jalutsi on istunut 23 vuotta vankilassa. Ali Niemelä pohtii, tuliko karkaamisesta pakkomielle.

– Ei se pakkomielle ollut. Mutta kun jouduin vankilaan, mulla tuli sellainen olo, että mä kuolen sinne, sellainen klaustrofobinen ahdistava olo. Tuli fiilis ja lapsellinen ajatus, että karkaan ja lähden ulkomaille. Aloitan uuden elämän. Sitten juostiin siellä jossain metsissä, kun lähdin Kirkkonummen poliisilaitokselta.

Juuri Kirkkonummelta pakoa on pidetty legendaarisena, mutta sitä, miten Jalutsi pääsi poliisilta karkuun, ei ole vielä kerrottu julkisesti. Saiko hän jostakin avaimet pakoon? Ex-Criminals -haastattelussa mies paljastaa vihdoin ovelat keinonsa ja työkalunsa, joilla pako onnistui.

** Kuuntele Jan Jalutsin pakotarina kokonaisuudessaan ja miten uskonasiat ovat koskettaneet häntä Radio Dein Ex-Criminals -haastattelusta ti 23.5. klo 22.03, la 27.5. klo 24.00 tai su 28.5. klo 16.03. Jakso on myös jälkikäteen kuunneltavissa Dei Plus -palvelusta.


Teksti:
Heikki Paatelma, Ali Niemelän ja Lauri Johanssonin haastattelun pohjalta

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)