Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Arkkipiispasta kuoriutuu duettolaulaja ja radiojuontaja ­­– Dei Plussaan tuleva uusi podcast-sarja on poikkeuksellinen avaus

 
Muusikko Juha Tapio istuu ja soittaa kirtaraa. Arkkipiispa Tapio Luoma tapailee laulun sanoja laulukirja kädessään vieressä.

Suomalaisten suosikkilaulajiin lukeutuva Juha Tapio ja arkkipiispa Tapio Luoma esittävät uuden podcast-sarjan avausjaksossa riparibiisin. Kuva: Meri-Anna Paloniemi.

Dei Plussassa ja podcast-alustoilla starttaavan uuden sarjan isäntä ei ole kuka tahansa juontaja. Hän on Tapio Luoma – entinen Ylen kuuluttaja, nykyinen arkkipiispa ja ikuinen radion rakastaja.

Minulle podcastin aloittaminen tarjoaa hienon mahdollisuuden lisätä keskustelua arvoista ja syvemmistä elämän kysymyksistä leppoisan yhdessäolon merkeissä kutsumalla vieraita kotiini historialliseen arkkipiispantaloon, perustelee Tapio Luoma uutta avaustaan, joka on harvinainen uusi aluevaltaus kotimaisissa piispapiireissä.

Arkkipiispan talossa nimen saaneessa sarjassa käydään keskusteluja muun muassa työpaineista, rahan vallasta ja vanhusten asemasta. Arkkipiispa Luoman luotsaaman podcast-sarjan ensimmäinen jakso julkaistaan keskiviikkona 24. toukokuuta.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Ensimmäisessä jaksossa vieraana on muusikko Juha Tapio. Arkkipiispa Luoma ja laulaja-lauluntekijä Tapio avaavat pohjalaisuuden merkitystä omassa elämässään, keskustelevat artistin paineista, musiikin voimasta ja siitä, mikä elämässä on lopulta tärkeää.

Erilaisten ihmisten kohtaaminen on oman työni parhaita puolia, sanoo arkkipiispa Luoma.

Arkkipiispan talossa -sarjan tekemiseen on helppo aavistella liittyvän muitakin Tapio Luomaa kiehtovia elementtejä. Podcast tarjoaa piispalle uudenlaisen tilaisuuden heittäytyä uuteen, irrottautua ”kirkollisesta pönötyksestä”, mistä piispoja usein moititaan.

Ensimmäisessä jaksossa Luoma laittaa itsensä likoon tavalla, jota arkkipiispan paitaan pukeutuneelta tohtorismieheltä ei arvaisi odottaa. Hän laulaa tähtiartistin kanssa dueton. Juha Tapio käsialaa oleva Sitkeä sydän on suosittu yhteislaulu kesän rippileireillä.

Avausjakson jälkeen Arkkipiispan talossa puhutaan muun muassa vanhusten ihmisarvosta, median etiikasta sekä Suomen valtion rahapolitiikasta. Arkkipiispan erityisavustaja Meri-Anna Paloniemen mukaan tarkoituksena on lisätä arvokeskustelua ja syventää yhteiskunnallisen keskustelun kenttää.

Podcastin ensimmäisten jaksojen vieraina tavataan Juha Tapion ohella gerontologian professori Marja Jylhä, Hufvudstadsbladetin päätoimittaja, syksyllä aloittava uusi Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi sekä Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen.

Selkeänä artikuloijana tunnettu Luoma oppi puhetapansa harjoitellessaan radiokuuluttajan töitä Yleisradiossa.

Podcast-sarjaa tuotetaan yhteensä kymmenkunta jaksoa, jotka julkaistaan Dei Plussassa muutaman viikon välein. Palvelussa sarjan voi merkitä omaksi suosikiksi, jolloin sovelluksen ladannut käyttäjä saa itselleen ilmoituksen, kun uusi jakso julkaistaan.

Audiomaailmalle antautuminen ei ole lakeuksilta syntyisin olevalle Tapio Luomalle uutta. Nuorena hänen harrastuksiinsa kuului radiokanavabongaus. Kotimaisten kanavien tarjonnan ohella kurikkalainen seikkaili ulkolaisilla radioaalloilla DX-kuunteluharrastuksen siivittämänä. Selkeänä artikuloijana tunnettu Luoma oppi puhetapansa harjoitellessaan radiokuuluttajan töitä Yleisradiossa.

Selkeää artikulaatiota ja läsnäoloa on huomisesta alkaen tarjolla Arkkipiispan talossa. Sarjan äänityspaikkana on Turun tuomiokirkon kupeessa sijaitseva historiallinen piispojen asuintalo, joka on valmistunut vuonna 1888. Kurikkalaislähtöinen Tapio Luoma on puolisonsa Pirjo Luoman kanssa talon kahdestoista arkkipiispapari.

Arkkipiispan talossa -podcast kuunneltavissa Dei Plussasta ja muilta suosituimmilta podcast-alustoilta.