Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Stadionkonserttiin valmistautuva Juha Tapio: ”Saattaisi tätä johdatuksen tynkänä pitää”

 
Juha tapio poseeraa nahkatakissa suljetuin silmin.

– Kun ensimmäinen biisi lähtee, keuhkojen pitää olla auki ja hapen kulkea, sanoo stadionkonserttiin valmistautuva Juha Tapio. Kuva: Atte Mäläskä

Viimeisiä harjoituksia ennen lauantaista Tampereen Ratinan konserttia parhaillaan vetävä Juha Tapio jakoi tänään tunnelmiaan Radio Deille. – Monesti ihmiset puhuvat, kuinka he odottavat lomaa. Minä olen odottanut sitä, että pääsen töihin.

Juha Tapio toteuttaa tulevana lauantaina 6. elokuuta pitkäaikaisen unelmansa ja esiintyy jättiyleisön edessä stadionilla.

Kun konsertti viime vuonna lanseerattiin, elettiin poikkeuksellisen epävarmaa aikaa. Koronarajoitukset leimasivat arkea ja koronapandemia oli voimissaan. Moni kurtisti kulmiaan, kun laulaja ja lauluntekijä julkisti suunnitelmansa esiintyä seuraavana kesänä kymmeniä tuhansia katsojia vetävällä stadionilla.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

– Ehkä tällaisen ison tapahtuman lanseeraamisessa silloisessa koronatilanteessa oli hullunrohkeuttakin mukana, myönsi Juha Tapio Radio Dein suorassa Herätys! -aamulähetyksessä tänään tiistaina.

Nyt on helppo sanoa, että artistin riskinotto kannatti. Rokotukset ovat tepsineet, kokoontumisrajoitukset on purettu ja korona arkipäiväistynyt.

– Saattaisi tätä jonkinlaisena johdatuksen tynkänäkin pitää, artisti myhäilee helpottuneena.

Sydän ja persoona pelissä

Juha Tapio pääsi kuluvana kesänä palaamaan esiintymislavoille kahden vuoden keikkatauon jälkeen. Ratinan stadionkonsertissa kappaleiden määrä helposti vähintäänkin tuplaantuu kesän festivaalikeikkoihin verrattuna.

– Stadionkonsertti vaatii yhtyeeltä ihan rehellistä musatreeniä. Nyt sitäkin enemmän, kun alla on kahden vuoden hiljaisuus keikoista ennen tätä kesää. On paljon biisejä, joita ei ole soitettu aikoihin. Niitä täytyy palautella mieliin.

”Ihmisen elämä toteutuu aina suhteessa muihin: lähimmäiseen, Luojaan ja luontoon. Me olemme vain yhdessä elossa.”

Solisti on aistinut harjoittelun maistuneen hänen itsensä ohella myös yhtyeelleen.

– Kesä on ollut todellista soittamisen riemua, kun on vihdoin päästy bändin kanssa yhteen. Kahdensanhenkinen bändi on sellaisessa iskussa, että se varmasti täyttää stadionin – yhdessä yleisön kanssa. Siihen luotan. Totta kai jotain pientä ylläriäkin saattaa lauantaina mukana olla, laulaja vinkkaa.

– Minua on siunattu hyvillä ihmisillä. Joka ilta, kun mennään lavalle, laitetaan oma sydän ja persoona peliin. Jos kemiat eivät toimisi, eihän siitä mitään tulisi. Ryhmä on kehittynyt sellaiseksi, että se soittaa oman mittapuuni mukaan urani parhaita keikkoja.

Ei eloa ilman yhteyttä

Ratinan stadionkonsertti on saanut artistilta nimen Elossa!

– Kun konserttia suunniteltiin, koko ala oli ollut pitkään syväjäässä. Tuli sellainen olo, että sekä minä että paikan päälle tulevat ihmiset ovat elossa olemisen kokemuksen tarpeessa.

– Ihmisen elämä toteutuu aina suhteessa muihin: lähimmäiseen, Luojaan ja luontoon. Me olemme vain yhdessä elossa. Sillä on merkitys, ja sitä me kokoonnumme juhlimaan.

Tulevana lauantaina ainakin yksi asia on varmaa. Juha Tapiolla tulee olemaan hiki pinnassa – ja jo ennen kuin hän hyppää Ratinan suvannon estradille.

–  Tykkään liikkua ennen keikkaa. Juoksen, hypin, heitän kärrynpyörää… Pieni hengästyminen ja hiki alle. Kun ensimmäinen biisi lähtee, keuhkojen pitää olla auki ja hapen kulkea.

Hittejä takovan artistin on määrä astua spottivaloihin lauantai-iltana puoli yhdeksältä.

– Monesti ihmiset puhuvat, kuinka he odottavat lomaa. Minä olen odottanut sitä, että pääsen töihin.

Kuuntele Juha Tapion ja hänen yhtyessään soittavan Ako Kiisken haastattelu Dei Plussasta [Herätys! 2.8.2022 kohdasta 1h 51min]

 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)