Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Säveltäjä Kari Tikka löysi Lutherin kipuilut sisimmästään

 

KUUNTELE KLIPPI. Jumala tekee juuri niin kuin haluaa – ja se on meidän onnemme, sanoo säveltäjä Kari Tikka.
Kansainvälisesti tunnetun suomalaissäveltäjän ja kapellimestarin uusi ooppera saa ensi-iltansa torstaina. Tikka paljastaa oopperan olevan varsin henkilökohtainen. Säveltäjä sanoo painiskelleensa samojen kysymysten kanssa kuin uskonpuhdistaja Martti Luther aikanaan.

Kari Tikka kertoo työstäneensä Tuuli puhaltaa missä tahtoo -oopperaa vuosikausia.

– Tällä oopperalla on elämän mittaiset juuret, mutta helmikuun lopulla valmistuivat nuotit. Ooppera kertoo peitetysti omasta itsestäni; pojan ja miehen elämän eri vaiheet.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

Sävelteos saa ensi-iltansa Espoon tuomiokirkossa torstaina 18. elokuuta. Elämäntyönsä oopperan parissa tehnyt Tikka myöntää Tuuli puhaltaa missä tahtoo -oopperan olevan teemallisesti jatkoa hänen edelliselle suurtyölleen Luther-oopperalle, mutta nyt työssä mennään henkilökohtaiselle tasolle.

– Mieleeni tuntuvat tulevan väkisin samanlaiset ajatukset ja elämänkysymykset kuin Lutherillakin oli. Ne liittyvät ihmisen vankeuteen ja vapauteen, siis tiettyyn ahdistukseen ja siitä vapautumiseen. Kysymys on siitä, minkä takia elämä menee näin ja miksei se mene niin kuin minä yritän sitä hallita.

– Jumala on aivan toisennäköinen kuin olen ajatellut. Elämä ei aina mene niin kuin haluaisin sen menevän, mutta silti siinä on mukana Jumalan suuri rakkaus ja armo.

”Jumala käyttää vasenta kättään aika tiukasti”

Säveltäjämestarin mukaan ”elämän suuret kysymykset tulevat ihmisen eteen, kun ne tulevat”. Ihminen ei niiden läpikäymistä tai ymmärtämistä kykene itse itselleen järjestämään.

– Jumala tekee juuri niin kuin haluaa – ja se on meidän onnemme, vaikka me emme aina näin ajattele.

– Välillä tuntuu siltä, että Jumala on mielivaltainen – hän käyttää vasenta kättään välillä aika tiukasti. Silti uskon, että Jumala on suuri rakkaus.

Kari Tikan mielestä on väistämätöntä ja myös oikein, että ihminen suunnittelee elämäänsä ja tulevaisuuttaan, perheen perustamista, opiskelujaan, työuraansa ja niin edelleen.

– Elämässä tuntuu tulevan kuitenkin sellaisia vaiheita, että suunnitelmat menevät pieleen tai eri tavalla kuin olen ajatellut. Silloin herää kysymys, miksi tapahtuu näin. Samalla sekä Jumala että ihminen saavat elämässä aivan oman paikkansa. Usein tämän ymmärtäminen on vaikeaa erityisesti itsensä voimakkaiksi kokeville miehille.

– Jos jotain olen elämässä oppinut, niin ainakin sen, etten osaa enää nähdä elämän vastoinkäymisiä onnettomuuksina. Karikot kuten sairaudet, avioero tai työpaikan menetys ovat osa elämää. Elämä näyttää meille välillä erillaisia kasvoja.

Kari Tikka on Radio Dein Viikon vieraana 15.-19.8. joka arkipäivä kello 15.20. Kooste tiistaina 23.8. kello 22.05.

Kuuntele, kuinka Kari Tikka kuvailee suhdettaan uuden oopperansa sisältöön ja mitä hän ajattelee ihmisen ja Jumalan kohtaamisesta (toimittaja Mikko Salmi):

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)