”Sanoma Jeesuksesta ei saa unohtua kivan toiminnan alle”

 

– Lapset janoavat kuulla Jeesuksesta, joka rakastaa heitä ja on voimallinen auttamaan, Iida Hovi muistuttaa. KUVA: JENNIINA NUMMELA

Varhaisnuorisotyön pyöreitä vuosia juhlitaan niin Kansanlähetyksessä kuin Suomen ev.-lut. kirkossakin.

”Moikka! Tuutko tänä iltana Donkkis Big Night -iltaan kirkolle?” huikkasi Donkkis Big Night -ohjaaja koulusta kotiin kävelevälle pojalle. Tämä vastasi tomerasti ja innoissaan: ”No totta helvetissä!” Samainen poika tuohtui illassa, kun hänen kolme muuta kaveriaan häiritsivät raamattuopetuksen aikana. Hän ojensi poikia, ja sanoi: ”Nyt turpa kiinni! Mä haluan kuulla mitä toi raamattuopettaja puhuu!”

– Pojalla oli kielenkäytössä siistimistä, mutta asenne oli kohdallaan ja koskettavan esimerkillinen: ”Totta kai haluan olla siellä, missä kerrotaan Jeesuksesta”, Kansanlähetyksen juniorityön vastaava Iida Hovi kertoo hymyssä suin.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

Usko näivettyy, ellei sitä ravita

Kymmenvuotiaat lapset ovat ratkaisevassa vaiheessa uskonnollisessa kasvussaan. Iida Hovi viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan tässä iässä lapsen usko näivettyy, ellei sitä ravita.

– Lapset tarvitsevat sitä, että usko voi juurtua Jumalan sanaan, Raamattuun, sen lupauksiin, siihen mitä Jumala sanoo. Juniori-ikäinen kaipaa myös aivan erityisellä tavalla toisia samanikäisiä kristittyjä kavereita, Hovi sanoo.

Hänen mukaansa Kansanlähetys on aina tehnyt juniori- eli varhaisnuorisotyötä paikallisseurakuntien rinnalla.

– Onnittelemme siksi tänä vuonna sata vuotta täyttävää kirkon varhaisnuorisotyötä. On mahtavaa, että varhaisnuorten kristilliseen kasvatukseen ja seurakuntayhteyden syntymiseen on haluttu panostaa ja satsata jo näin pitkään, Hovi sanoo.

Hovi on ollut myös itse paikallisseurakunnassa töissä ja tehnyt siellä lapsi- ja varhaisnuorisotyötä.

– Sanoma rakastavasta Jeesuksesta on tärkein ja paras juttu, mitä meillä on seurakunnissa ja kristillisessä lapsi- ja juniorityössä lapsille tarjota. Siksi sanoma Jeesuksesta ei saa unohtua monen muun kivan toiminnan alle. Tarvitsemme kaikki siinä toinen toistemme tukea, Hovi sanoo.

Ilosanoma hyvin paketoituna

Iida Hovin mukaan koululaisille suunnattuja toiminnallisia Donkkis Big Night -iltoja järjestetään yhdessä seurakuntien kanssa jo yli viidelläkymmenellä paikkakunnalla. Koko ajan tulee lisää yhteydenottoja seurakunnista, jotka haluaisivat aloittaa illat, joissa raamattuopetus on keskeisessä asemassa. Iida Hovi kouluttaa ympäri Suomea vapaaehtoisia ja työntekijöitä valmistelemaan ja toteuttamaan näitä iltoja. Viimeisen parin vuoden aikana hän on havainnut alakouluikäisten Donkkis-illoissa muutoksen valtakunnallisella tasolla.

– Kun lapsilta kysellään, mikä oli illoissa kivointa, aiemmin vastauksena oli melkein poikkeuksellisesti toimintapisteet ja herkkunyyttärit. Nyt kuin yhdestä suusta lapset sanovat, että raamattuopetus on kivointa, Iida Hovi iloitsee.

– Lapset janoavat kuulla Jeesuksesta, joka rakastaa heitä ja on voimallinen auttamaan elämän huolien keskellä sekä antaa mieltä painavat pahat teot anteeksi, hän sanoo.

Lue lisää Kansanlähetyksen varhaisnuorisotyöstä tämän viikon Uusi Tie -lehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie