Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Sanan suvipäivien seminaari: Muutos on päivän sana seurakunnissakin

 

Seminaarissa keskusteltiin seurakunnan muutoksesta Sanan suvipäivillä Hämeenlinnassa perjantaina. Kuva Johanna Manner

Sanan Suvipäivät alkoivat Hämeenlinnassa perjantaina seminaarilla, jossa pohdittiin muutoksen mahdollisuuksia seurakunnan työssä. Koolla oli noin 70 työntekijää ja vastuunkantajaa keskustelemassa aiheesta.

– Olemme opetelleet rukoilemaan paljon, se on aivan A ja O. Rakenteelliset muutokset ovat tärkeitä, mutta tärkeintä on, että Kristus ja Pyhä Henki toimivat. On tärkeää myös, että rohkeasti pidämme esillä omaa uskoamme, Petäjäveden kirkkoherra Seppo Ojala sanoi.

Yhteisöllisen seurakunnan rakentamisesta alusti kirkkoherra Seppo Ojalan lisäksi pastori Arto Antturi Helsingin Vanhastakirkosta. Erilaisesta toimintaympäristöstä huolimatta kummankin reseptit olivat samankaltaisia. Rakenteiden tulee palvella tavoitteita.

Ensin pitää antaa itselleen lupa muutokseen, Ojala totesi. Sitten pienin askelin eteenpäin yhdessä luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten kanssa.
Hän listasi periaatteita, joita hän on oppinut muutoksesta ja yhteisön rakentamisesta.

-Älä siirrä asioita, joita koet tärkeiksi. Tartu niihin heti ihmisiä kuunnellen ja kunnioittaen. Ole kärsivällinen ja määrätietoinen. Panosta työyhteisöön, Seppo Ojala sanoi.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

 

Johtokunnat lopetettu Petäjävedellä

 

Petäjävedellä työyhteisössä on tehty yhdessä valintoja, koulutettu porukkaa, prosessoitu omaa tekemistä. Toimitilatkin on suunniteltu niin, että se edistää yhdessä tekemistä.

Petäjävedellä on sovittu yhteisistä tavoitteista. Strategian otsikkona on Seurakuntaperhe on paras. Voimavaroja suunnataan lasten, nuorten ja perheiden henkiseen ja hengelliseen hyvinvointiin. Rakenteet palvelevat tavoitteita. Kaikki johtokunnat lopetettiin, tilalla on vapaasti toimivia toimikuntia, joiden jäsenet on valittu kiinnostuksen ja innostuksen perusteella.

Arto Antturin reseptejä muutokseen on, että siitä on puhuttava riittävästi, ja se on tehtävä osaksi rakenteita. On edettävä askel kerrallaan yhdessä koko porukan kanssa.
– Puhu muutoksesta, anna tilaa myös vastustaville ajatuksille. On tärkeää että ihmiset tulevat kuulluiksi.

Yksi Vanhankirkon muutoksista on pitää kirkon ovet auki kerran viikossa myöhään iltaan. Puistossa tarjoillaan kahvia ja voileipiä, ja jokaiselle kirkkoon tulevalle tarjotaan mahdollisuutta rukoilla jonkun kanssa.

– Etukäteen ei voi tietää mihin avoimuuden luominen johtaa. Työntekijä tekee sen mahdolliseksi, mutta Pyhä Henki toimii, Antturi sanoi.

Johanna Manner/Sana