Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Sammeli Juntunen kirkolliskokouksessa: Kirkon pitäisi harjoittaa apologiaa

 

Sammeli Juntunen kaipaa kirkkoon lisää apologiaa. KUVA: Matti Korhonen

Savonlinna-Säämingin seurakunnan kirkkoherra Sammeli Juntusen mielestä luterilainen kirkko on ollut ”täysin kädetön” apologian eli uskon järjellisen puolustamisen suhteen. – Me luterilaiset olemme todella onnettomia näissä asioissa toisin kuin katolilaiset ja reformoidut.

Juntusen mukaan kirkon pitäisi ottaa apologia yhdeksi teologisen työskentelynsä välineeksi. – Sitä ei missään tapauksessa saa etukäteen leimata joksikin tällaiseksi kiihkoiluksi, joka vain lietsoo eripuraa ja jota sen takia vain herätysliikkeet harjoittavat, Juntunen sanoi kirkolliskokouksessa tällä viikolla.

Sammeli Juntunen huomauttaa, että nykyaikana uskonnonfilosofiassa jumalausko näyttää taas pitkästä aikaa järkevältä. Samalla uusateismin perusteluja pidetään uskonnonfilosofiassa heppoisina. Juntunen kysyy, miksi kirkko ei ole käyttänyt tätä mahdollisuutta hyväkseen.

Juntusen mukaan apologian kautta voitaisiin tuoda suomalaisten mieliin, että Jumalaan kannattaa uskoa sen takia, että se on totta.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Sen jälkeen jumalausko ei enää olekaan sellainen tunteenomainen asia, johon minä saan turvautua, jos olen niin onneton, etten muuten elämässä pärjää. Vaan minä voin uskoa Jumalaan, koska hän on oikeasti olemassa.

Sammeli Juntusen mukaan tämä ei kuitenkaan vielä riitä.

– Sitten meidän pitää kertoa, että tämä Jumala on tullut ihmiseksi. Voi vitsi, teillä on mahdollisuus olla tämän oikeasti olevan Jumalan kanssa tekemisissä. Ja hän on vielä kasteessa ottanut sinut liittoon kanssansa. Ja sitten sen saa vielä syödä ja juoda ehtoollisella sunnuntaina.

– Sanon, että jos tuo ei riitä, sitten on vielä diakonia, jolla se osoitetaan rakkauden teoilla, että se on oikeasti totta. Mutta se pelkkä diakonia ei riitä, siinä pitää olla se opetus, se Jumalan Sana.

Sammeli Juntusen puhe on kokonaisuudessaan luettavissa tästä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie