Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Salaisen uskon neljä vaihetta

 
Vainottu kristitty lukee sinikantista Raamattua

Vainottu kristitty lukee Raamattua.

Monessa maailmankolkassa Jeesuksen seuraaminen on rikos, joskus jopa laissa määritelty rangaistava teko. Siitä huolimatta salaisia uskovia on ympäri maailmaa. Aasiassa heitä on lukemattomia.

Näille uskoville uskosta kertominen on usein mahdotonta. Joko heitä vainotaan, heidän perheensä hylkää heidät, viranomaiset ja uskonnolliset vaikuttajat painostavat heitä, tai heitä kidutetaan, kunnes he kieltävät kristinuskon. Uskonnonvapaus on heille lähes olematon käsite.

“Muslimimaailmassa uskon ilmaiseminen ulkoisesti ei ole niin yksinkertaista, koska sillä voi olla haitallisia vaikutuksia uskovalle”, kertoi Open Doorsin paikallinen työntekijä. “Meidän tulee aina pyytää Jumalalta viisautta matkaamme näiden kristittyjen kanssa, sekä luottamusta siihen, että Jumalan ajoitus on täydellinen. Mitä nämä kristityt päättävätkin, me autamme heitä kasvamaan uskossaan, jotta Jumalan tahto täyttyisi heidän elämissään.”

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Vaikeuksista huolimatta monet kristityt tunnustavat uskonsa Jeesukseen avoimesti. Tässä artikkelissa käsitellään todellisia tarinoita salaisista uskovista Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa neljän vaiheen avulla.

VAIHE 1: Edes perheet ja ystävät eivät tiedä salaisesti uskovien uskosta

MAA ETELÄ-AASIASSA

Morium on 19-vuotias salainen uskova maan lounaisosasta. Hän on kasvanut hyvin konservatiivisessa muslimiperheessä. Perhe rajoittaa kaikkia hänen elämänsä osa-alueita. Hän ei saa käyttää kännykkää, ja hänen ainoat muutamat naispuoliset ystävänsä ovat perheen valitsemia ja hyväksymiä.

Eräänä päivänä Morium tapasi sattumalta kristityn tytön, jonka kanssa ystävystyi nopeasti. He puhuivat toisilleen kaikesta, jopa Jeesuksesta. Morium kiinnostui yhä enemmän Jeesuksesta, joka eli maan päällä kaksi vuosituhatta sitten. Tyttö livahti usein ulos tapaamaan tätä kristittyä ystäväänsä ja kyseli lisää kristinuskosta. Pian Morium otti Jeesuksen vastaan elämäänsä.

Morium salasi perheeltään ystävyytensä kristityn tytön kanssa, koska tiesi, ettei perhe hyväksyisi ystävyyttä. “Jos vanhempani saisivat tietää, he eivät enää päästäisi minua pois kotoa”, Morium sanoi väristen.

“On mahdotonta kertoa uskostani perheelleni. He eivät saa tietää siitä. Tulin tänne saadakseni lisää tietoa Jeesuksesta Kristuksesta sekä kristinuskon kulttuurista”, Morium sanoi Open Doorsin yhteistyökumppanien järjestämällä nuortenleirillä, jolle hän salaa osallistui tänä vuonna. “Tulin tänne salaa. Vanhempani ja sisarukseni eivät tiedä. En voi koskaan kertoa heille tästä. Valehtelin vanhemmilleni, että pääsin osallistumaan tälle nuortenleirille. Rakastan Jeesusta ja tällaisiin tilaisuuksiin osallistumista, mutta en tiedä, miten tekisin sen.”

Morium ei ole varma, kauanko pystyy pitämään uskonsa salaisuutena, mutta tällä hetkellä se on turvallisinta.

VAIHE 2: Salaiset uskovat tunnustavat vähitellen rakkautensa Jeesukseen yhä useammalle

MAA KAAKKOIS-AASIASSA

Kabir* on uskonut salaa Isa Almasihiin (Jeesukseen Kristukseen) neljä vuotta. Hän piti uskonsa salassa perheeltänsä ja ystäviltänsä, koska hänellä oli harras muslimiperhe ja hän kuului heimoon, joka on tunnetusti ylpeä islamilaisuudestaan.

Kun Kabir kohtasi Jeesuksen Kristuksen rakkauden ja rauhan, hän tiesi kristityksi kääntymisen vaarat. Hän salasi uskonsa jonkin aikaa mutta sai lopulta rohkeutta Jumalalta. Hiljalleen Open Doorsin työn kautta hän sai alttiutta kohdata vainot tietäen, että ne ovat kristitylle väistämättömiä.

“Suhteeni Kristukseen syveni ja aloin miettiä, miksi pitäisin jotain näin mahtavaa salassa rakkailtani?” Kabir kertoi.

Niinpä Kabir päätti kertoa läheisilleen hyvät uutiset pikkuhiljaa. Lähipiiri oli jo saanut vihiä hänen uskostaan. Ensin tieto järkytti heitä, mutta kuultuaan hänen todistuksensa he hyväksyivät asian ja alkoivat kuunnella häntä.

Myös osa Kabirin sisaruksista oli kuullut kääntymisestä. He olivat vihaisia, mutta pitivät asian omana tietonaan suojellakseen veljeään.

Kabirin vanhemmat, jotka asuvat kaukana, eivät vieläkään tiedä Kabirin kääntymisestä kristityksi. Hän rukoilee, että Jumala avaisi ovia ja koko hänen perheensä saisi tuntea saman Jeesuksen.

VAIHE 3: Viranomaiset, uskonnolliset johtajat, perhe tai yhteisö ahdistelevat uskoviksi paljastuneita

MAA KAAKKOIS-AASIASSA

“Kukaan ei ymmärtänyt tilannettani. Tunsin toivottomuutta. Halusin tappaa itseni. Itkin kovasti”, kertoi Ruti*, perheensä vainot kohdannut kristitty. ”Sitten tunsin sydämessäni rauhan ja ääni puhui minulle: ‘Sinun täytyy rauhoittua. Sinun ei tarvitse itkeä. Jumala hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Hän tietää, mitä elämässäsi tapahtuu. Olet hänelle tärkeä. Olet arvokas.’”

17-vuotias Ruti ei olisi koskaan uskonut, että hänen perheensä olisi tuominnut rakastumisen kristittyyn.

Kun Ruti kertoi perheelleen kääntyneensä Jeesuksen seuraajaksi, he eivät melkein uskoneet häntä. Kun he kuulivat Rutin poikaystävän olevan kristitty, he raivostuivat. He tekivät kaikkensa erottaakseen parin; he kutsuivat jopa shamaaneita noitumaan heitä. Tapahtuneen takia Ruti kääntyi pois islamista. Ruti pakotettiin juomaan rohto, joka ‘karkottaisi hänestä kristillisen hengen’. Perhe pahoinpiteli häntä fyysisesti hengellisyyden varjolla. He rikkoivat hänen kristinuskoon viittaavaa omaisuuttaan hänen nähtensä. He vaativat häntä kieltämään Kristuksen, mutta Ruti huusi rohkeasti: “Uskon vain Jeesukseen! Jeesukseen” Jeesukseen!”

Häntä lyötiin kerran, toisen, kolmannen… Häntä lyötiin ja kuristettiin.

“He vetivät myös hiuksistani ja leikkasivat niitä. Käsistäni pidettiin niin tiukasti, että kynteni alkoivat irrota. Koko sinä aikana en kuitenkaan tuntenut kipua”, Ruti jatkoi. “He lopettivat kuristamisen vain, koska luulivat minun kutsuvan Allahia.”

Pari kuukautta myöhemmin Rutin hetki koitti. Hän onnistui livahtamaan bussille, jolla pääsi toiseen kaupunkiin kauas perheestään. Hän ei ollut koskaan ennen matkustanut minnekään yksin eikä varsinkaan kaupunkiin, jossa ei ollut koskaan käynyt. Hänellä oli kaupungissa kristittyjä tuttavia, jotka järjestivät hänelle turvallisen majapaikan.

Tällä hetkellä Ruti asuu kristittyjen luona, jotka opettavat hänelle kristinuskosta ja pitävät hänestä huolta. Open Doors tukee häntä taloudellisesti, kunnes hän pääsee jaloilleen. Kokemiensa traumojen ja perheensä vainojen jälkeen Ruti edelleen unelmoi jonain päivänä olevansa opettaja, joka opettaa ihmisille sen Jeesuksen Kristuksen rakkaudesta ja rauhasta, joka pelasti hänen sielunsa.

VAIHE 4: Salaa uskovat paljastavat uskonsa avoimesti perheelleen, ystävilleen ja yhteisölleen

MAA KAAKKOIS-AASIASSA

Katharina* oli arvostetun uskonnollisen johtajan tytär. Koko elämänsä hän oli kuuliainen islamin opeille eikä koskaan kyseenalaistanut niitä. Vasta mentyään naimisiin miehen kanssa, joka oli katolisen kasvatuksen saanut ateisti, hän alkoi kyseenalaistaa omaa uskoaan.

Katharinan mies suhtautui skeptisesti uskontoon. Kun hänet pakotettiin avioliiton yhteydessä kääntymään muslimiksi, hän alkoi kysyä Katharinalta kysymyksiä, jotka herättivät vaimossa yhä lisää kysymyksiä.

Katharina esitti kysymykset isälleen, joka vastasi jokaiseen ja esitteli tyttärelle jopa uskonnollisia oppineita, jotka antoivat omat vastauksensa. Katharina koki kuitenkin, ettei mikään vastaus tyydyttänyt häntä.

Kokemus ajoi Katharinan tekemään omaa tutkimusta. Hän liittyi moneen ryhmäkeskusteluun, joista jotkut ovat islamin suhteen kyseenalaisia. Kuukausien tutkimisen ja itsetutkiskelun jälkeen Katharina löysi jotenkin Raamatun. Kun hän avasi sen, häntä vaivaamaan jääneet kysymykset saivat aidosti tyydyttävän vastauksen. Hän jakoi suuren löytönsä aviomiehensä kanssa. Pian aviomieskin otti Kristuksen vastaan, vaikka oli ollut epäileväinen uskontojen suhteen. He kertoivat rakkaudestaan Kristukseen kaikille mahdollisille ihmisille. Monet ovatkin saaneet tuntea Jumalan heidän todistuksensa kautta.

Katharinaa aviomiehineen vainottiin paljon perheen piirissä ja työelämässä. Heidän täytyi vainojen vuoksi lähteä maasta. Muutaman vuoden kuluttua he päättivät kuitenkin palata jatkaakseen työtä, jonka Herra oli asettanut heidän sydämilleen.

Katharinan perhe on katkaissut välit häneen. Hän ei saanut edes hyvästellä isäänsä tämän menehdyttyä, vaikka perhe tiesi Katharinan rakastavan isäänsä paljon.

Katharina pitää kiinni uskostaan Jeesukseen ja jatkaa rukouksia perheensä pelastumisen puolesta. Pariskunta isännöi paikallista kirkkoa kooten salaisia uskovia yhteen ylistämään Jumalaa.

*Nimet muutettu turvallisuussyistä.

Katso video

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen