Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Saippuoiden valmistusta ja kauppaa ihmiskaupan uhrien auttamiseksi

 

Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen halusi tarjota naisvangeille saippuaprojektin kautta mahdollisuuden tehdä jotakin konkreettista hyvää.

Vapauta Uhri ry:n ja Vanajan vankilan yhteinen Piece of Hope – saippuaprojekti starttasi marraskuussa. Saippuoiden tuotto menee kokonaisuudessaan pakko-prostituutiosta vapautuneiden naisten tukemiseen.

Ihmiskauppa Euroopan alueella on nykyään erittäin laajaa.  EU:n tuoreen raportin (2016) mukaan tunnistetuista uhreista enemmistö (67%) on seksiperäisen ihmiskaupan uhreja ja 21% työperäisen ihmiskaupan uhreja.  Loppu 12 % edustaa useita ihmiskaupan muotoja, kuten rikolliseen toimintaan pakottamista, pakkoavioliittoja, elinten myymistä ja verkossa tapahtuvaa lapsikauppaa.

Ihmiskaupan uhreja Suomessa ja Kyproksella auttava Vapauta Uhri ry  on tehnyt jo useiden vuosien ajan työtä ihmiskaupan uhreiksi joutuneiden naisten ja heidän lastensa hyväksi. Toimintaan on kuulunut alusta asti työpajatoiminta, jonka kautta naiset oppivat uusia taitoja ja saavat taloudellista tukea. Keväällä 2017 toiminnanjohtaja Pia Rendic tapasi toimittajan, jonka inspiroimana syntyi ajatus saippuoiden tekemisestä.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Saippua symboloi naisille puhtautta ja uutta alkua

– Olin jo pidempään ajatellut että myyntiin olisi saatava tuote, joka on helppo valmistaa, ja jota ihmiset tarvitsevat jatkuvasti. Anne Tarsalainen heitti ilmaan ajatuksen saippuoiden tekemisestä. Innostuin, koska koen että saippuoilla on myös vahva symbolinen arvo: ne pesevät ihmisen puhtaaksi pinttyneestäkin liasta. Saippua symboloi naisille puhtautta ja uutta alkua, Rendic sanoo.

Marraskuussa saippuaprojektiin lähtivät mukaan myös Vanajan vankilan naisvangit. Vangit valmistavat saippuoita sekä työ- että vapaa-ajallaan, ja saippuoiden tuotto menee kokonaisuudessaan Room of Hope päiväkeskuksella käyvien naisten tukemiseen. Saippuaprojektin kautta vankilanjohtaja Kaisa Tammi-Moilanen halusi tarjota naisvangeille mahdollisuuden tehdä jotakin konkreettista hyvää.

Itsensä näkeminen hyvän tekijänä voi parhaimmillaan auttaa ihmistä muuttamaan koko elämänsä suuntaa

Monet naiset tulevat rankoista taustoista.  Uskon että tekemisissä oleminen positiivisten, inhimillisten arvojen ja altruismin  kanssa esimerkiksi juuri vapaaehtoistyön kautta auttaa vankeja näkemään itsensä uudessa roolissa. Itsensä näkeminen hyvän tekijänä voi parhaimmillaan auttaa ihmistä muuttamaan koko elämänsä suuntaa, mikä taas voi olla merkittävää rikosten uusimisten näkökulmasta, Tammi-Moilanen toteaa..

Naisvangit ovatkin tarttuneet mahdollisuuteen innokkaasti. Monia on koskettanut ihmiskaupan uhrien kohtalo, ja saippuan tekemisen lomassa moni on myös ilmaissut halunsa rukoilla ihmiskaupan uhrien ja Vapauta Uhri ry:n tekemän työn puolesta.

Naisvangeissa ja ihmiskaupan uhreissa on paljon samaa: kun kaikki ulkoinen on menetetty, vain sisimmällä on oikeasti merkitystä.

Itselleni oli iso asia huomata, miten suuri sydän näillä vankilassa istuvilla naisilla on. Saippuoiden tekoa opetellessa moni tuli juttelemaan kanssani ja jakoi samalla asioita myös omasta elämästään. Jollain tavalla koenkin, että naisvangeissa ja ihmiskaupan uhreissa on paljon samaa: kun kaikki ulkoinen on menetetty, vain sisimmällä on oikeasti merkitystä. Ei tarvitse todistella mitään, voi vain olla tässä hetkessä, Rendic sanoo.

Ihmiskaupan uhrien ja naisvankien tekemiä Piece of Hope saippuoita on myynnissä Vanajan vankilan myymälässä, Finnish Outletin pop-up myymälässä sekä Hämeenlinnan Elenia Areenan joulumyyjäisissä 9-10.12. Saippuat ovat myöhemmin tulossa myyntiin myös verkkokauppaan.