Ihmisiä ja ilmiöitä: Vähintään melko paljon stressiä — nuorten aikuisten mielenterveys on koetuksella

Kristuspäivässä katolinen ja luterilainen piispa rukoilivat toistensa puolesta

 

Kuva: Maria Syväniemi

Kristuspäivä 2.12. toi Turkuun lähes 7000 kristittyä eri puolilta Suomea. Päivän kolme tapahtumaa olivat suurta yhteyden ja sovinnon juhlaa. Ensimmäisessä tilaisuudessa piispat Tapio Luoma ja Teemu Sippo rukoilivat yhdessä.

Koko päivän teema oli yhteys yli monenlaisten rajojen. Yhdessä lavalla nähtiin eri kirkkokuntien johtajia kuten piispa Tapio Luoma, piispa Teemu Sippo ja kirkkoherra Ion Durac ortodoksikirkon edustajana ja piispa Teemu Laajasalo sekä vapaakirkon ja helluntaikirkon johtajat Hannu Vuorinen ja Mika Yrjölä sekä eri sukupolvien, kieliryhmien ja eri kansanosien edustajia.

Kristuspäivän pääkoordinaattori Pasi Jaakkola totesi, että hänelle henkilökohtaisesti oli hyvin merkittävä hetki, kun kaksi piispaa: roomalaiskatolinen Teemu Sippo ja luterilainen Tapio Luoma olivat rinnakkain lavalla ja rukoilivat toistensa ja toistensa edustamien kirkkokuntien puolesta.

Pipliaseura Neliöb. 25.9.-8.10. MJa

Tapio Luoma muistutti lyhyessä puheenvuorossaan, että myös Suomessa luterilaisuus on rakentunut katolisen perinnön varaan.

– Reformaation muistovuoden juhlinta on tapahtunut painotetusti ekumeenisessa hengessä Lutherin työtä kunnioittaen. Yhteys on tärkeämpää kuin ristiriita, sanoi puolestaan Teemu Sippo.

Pudottakaa kivet

Kristuspäivässä nähtiin myös pastori Leena Lehtisen videotervehdys.  Lehtisen viesti Kristuspäivään osallistujille oli, että eri tavoin ajattelevien kristittyjen tulisi keskittyä vain Kristukseen, puhua hänestä ja kertoa hänestä ja olla yhtenä rintamana Kristuksen joukoissa tämän maailman hyväksi.

”Me olemme kaikki väärässä, niin monin eri tavoin. Katsoessamme toistemme oppirakennelmia ja kokiessamme toisten olevan väärässä,  meidän taskuihimme ja käsiimme on kertynyt kiviä. Pudottakaa kivet. Vain, jos ette ole koskaan ymmärtäneet mitään väärin, voit heittää ensimmäisen kiven”, Leena Lehtinen sanoi.

Rakastavia seurakuntia

Yhteydestä, yhdessä tekemisen ja yhteisen rukouksen merkityksestä kuultiin päivässä lukuisia käytännön esimerkkejä eri paikkakunnilta. Päivi Kettunen toi terveisiä Kangasniemen seurakunnasta, missä iso vapaaehtoisten joukko rakentaa seurakuntaa yhdessä työntekijöiden kanssa ja seurakunta kasvaa.

Kristuspäivän järjestäjien tavoite on rohkaista kristittyjen yhteistä rukousta maanlaajuisesti.

– Siunausta paikkakunnillamme ja seurakunnissamme voimme kokea vain vastauksena rukouksiimme, pastori Pasi Jaakkola totesi.

– Rukous johtaa aina myös toimintaan, kohtaamaan apua tarvitsevia ja tuomaan toivoa toivottomille.

Jaakkola toivoi, että seurakunnista tulisi rakastavia seurakuntia, jotka avartuisivat ulospäin ja välittäisivät ihmisistä.

Yhteinen rukous Suomen puolesta

Pääjuhlassa Suomen kaikkien kuntien tunnukset kannettiin areenalle ja 20 eri kristillisten tahojen ja toimijoiden johtajaa tai edustajaa rukoili maan ja yhteiskunnan eri osa-alueiden puolesta.  Pääjuhla päättyi Suomen suurimpaan Hoosianna-hymniin.

Kristuspäivän järjestäjinä toimivat Hengen Uudistus kirkossamme ry, Kansan Raamattuseura ja Turun alueen seurakunnat.