Russel Martin Stendal rakentaa rauhaa Kolumbiassa

 

Russel Martin Stendal vieraili Suomessa poikansa Dylanin kanssa. Matkaa isännöi Stefanus-Lähetys.

Vasemmistosissit (FARC) ja Kolumbian hallituksen edustajat neuvottelevat Kuuban pääkaupungissa Havannassa rauhasta, joka päättäisi Kolumbiassa vuosikymmenten väkivallan ajan. Neuvotteluja on pohjustanut lähetystyöntekijä Russel Martin Stendal.

Kolumbiassa 50 vuotta asunut Russel Martin Stendal. Stendal on ollut tärkeänä taustavaikuttajana Kolumbian sisällissodan sovinnon hieronnassa. Stendal on saavuttanut vuosikymmenten aikana ennen muuta sissien ja nykyhallituksen luottamuksen. Presidentti Juan Manuel Santos tukee hänen toimintaansa.

Agronomiksi ja helikopterilentäjäksi kouluttautunut monitoimimies on juuriltaan pohjoismaalainen, toisen sukupolven lähetystyöntekijä. Vanhemmat saapuivat Kolumbiaan raamatunkäännöstyöhön vuonna 1964.

Dei Neliöb.20.9.-11.10. MJa

Hän jatkoi vanhempien työtä Kolumbian maaseudulla, jossa ensi alkuun kohennettiin köyhien intiaanien elämisen ehtoja.

Stendal ryhtyi myös raamatunkäännöstyöhön intiaanien keskuudessa samoilla alueilla, joilla sissit olivat alkaneet toimintansa. Tärkein työmuoto on laajeneva kristillinen radiotyö, jonka vaikutuksesta uskotaan väkivallan vähentyneen radikaalisti.

Sissit ja hallituksen joukot ovat käyneet Kolumbiassa sisällissotaa yli 40 vuotta. Myös oikeistolaiset puolisotilalliset joukot ovat olleet yksi kriisin osapuoli. Aseellisen konfliktin taustalla on niin poliittisia, ideologisia kuin yhteiskunnallisiakin syitä.

Sodassa on tapettu ja kidutettu tuhansia sekä ajettu ihmisiä pakoon kodeistaan.

Stendal sanoo, että mitä hirveämmät vainot, sen vahvemmaksi on kasvanut kristillinen seurakunta.

Hänetkin on kidnapattu useaan kertaan ja hän on ollut pidätettynä vankilassa.

Ystävystyttyään sissipäälliköiden kanssa hän on nähnyt elämänmuutoksia.

– Monet heistä ovat vastanneet evankeliumin kutsuun ja pyytäneet anteeksi väkivallan tekojaan.