Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Ruotsissa kiistellään kristinuskon ainutlaatuisuudesta

 

KUVA: SVENSKAKYRKAN.SE

Pappien mielipidekirjoituksen mukaan kristityt, juutalaiset ja muslimit rukoilevat samaa Jumalaa.

Viisi Ruotsin kirkon pappia kirjoitti 19. elokuuta Dagens Nyheter -lehteen mielipidekirjoituksen, jossa he peräänkuuluttivat avoimuutta muita uskontoja kohtaan.

Pappien mukaan Jumalan luokse on muitakin teitä kuin kristinusko. ”Uskallammeko me kirkkona julistaa ääneen, että juutalaiset, kristityt ja muslimit vaeltavat samaa Jumalaa kohti, jokainen omalla tiellään”, kirjoituksessa kysytään.

Ajatushautomo Kompassi Neliöb. 13.11.-10.12. MJa

Papeista on tehty kantelu Tukholman tuomiokapituliin. Mielipidekirjoituksen ensimmäinen allekirjoittaja, tuomiorovasti Hans Ulfvebrand on itse tuomiokapitulin varapuheenjohtaja, joten hän joutuu jääväämään itsensä, kun kapituli käsittelee asiaa 16. syyskuuta.

Kurinpitotoimenpiteet ovat kuitenkin hyvin epätodennäköisiä, sillä tuomiokapitulin puheenjohtaja, Tukholman piispa Eva Brunne on jo julkisuudessa tukenut kirjoitusta. ”Se kuvaa jo olemassa olevaa tilannetta: avoimuutta toisia uskontoja kohtaan ja käytännön yhteistyötä”, Brunne kommentoi Dagen-lehdelle.

Hän myös lisäsi, että Jeesus on hänelle tie Jumalan luokse, mutta ”näen, että myös niillä, joilla on eri usko, on Jumala-yhteys. Kuka minä olen sanomaan, että se ei ole oikein? Me myönnämme, että Jumalan luokse on eri teitä”.

Dagenin haastattelema kirkkohistorian emeritusprofessori Oloph Bexell kommentoi, että pappislupauksessa sitoudutaan kirkon tunnustukseen, jonka mukaan Jeesus Kristus on sekä Jumala että ihminen. ”Sen jälkeen, kun Jeesus kuoli ja nousi kuolleista, kaikki yhteys Jumalaan tapahtuu hänen kauttaan. Se on kristinuskon perusajatus, ja siitä nämä papit näyttävät luopuneen”, Bexell sanoo.

Mielipidekirjoituksen mukaan aina, kun jokin uskonnollinen johtaja julistaa ehdotonta totuutta ja väittää, että Jumala vaatii sokeaa kuuliaisuutta, ”silloin uskonnosta tulee paha.”

Oloph Bexell pitää tätä erittäin voimakkaana lausuntona. ”Kristinusko ei vaadi ’sokeaa kuuliaisuutta’, vaan sydämen uskoa. Ja kirkko rakentaa uskonsa sellaisen henkilön varaan, joka sanoi itsestään: ’minä olen totuus’ ja ’kukaan ei tule Isän luo muuten kuin minun kauttani’”, Bexell huomauttaa.

 
artikkelibanneri Uusi Tie