Ruokajonosta uskoon

 

Leivän ja elämän leivän jakaminen toimivat hyvin yhdessä. Kuva Hyvinkään helluntaiseurakunnan Lähimmäisen lauantai -tilaisuudesta viime talvelta. Kuva: Tino Thesslund

Ruokajakelu on monen seurakunnan työmuodoista tavoittavin. Seurakuntayhteisön osallisuuteen on ruokajakelussa uskoon tulleella silti pitkä tie, ja seurakunnissa pohditaan kuumeisesti, miten sitä voitaisiin lyhentää.

– Ruokakassitoimintaan osallistuvista on muodostumassa ikään kuin oma seurakuntansa, Imatran helluntaiseurakunnan pastori Petri Melander kuvailee yhteisönsä tilannetta. Ihmisiä tulee uskoon ruokajakelutoiminnassa, mutta he eivät tahdo löytää tietään seurakunnan yhteyteen.

Tähän asti suurin uskoontulojen määrä seurakunnassa koettiin pari viikkoa sitten, kun seurakunnan keskiviikkoisen ruoanjakotilaisuuden hengellisen osuuden loppusolmussa yli 120 henkilöä nousi seisomaan, kun vieraileva evankelista Miko Puustelli pyysi seisaalle niitä, jotka haluavat saada syntinsä anteeksi ja lähteä Jeesuksen seuraajaksi.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Lisäksi seurakunnan ruoka-aputyössä on parin viime vuoden aikana koettu kaksi jaksoa, joista molempina useita kymmeniä henkilöitä ilmaisi tilaisuuksissa haluavansa turvata elämässään Jeesukseen.

Ruokajakelujonossa uskoon tulleen tie seurakunnan yhteyteen ei ole yksinkertainen, Imatralla on todettu. Vain muutamat viime vuosina kääntyneistä ovat toistaiseksi löytäneet paikkansa edes sunnuntain jumalanpalveluksista.

– Olemme yrittäneet rakentaa erilaisia polkuja, joita pitkin uskoon tulleita saataisiin seurakunnan yhteyteen ja kasvamaan niin, että he jonain päivänä itse olisivat muiden opetuslapseuttajia. Olemme muun muassa pyrkineet kehittämään pienryhmätoimintaa, järjestäneet uskon perusteet -kursseja sekä tarjonneet mahdollisuutta mennä soluihin ja miesteniltoihin. Vain harvat ovat kuitenkin tulleet mukaan, Petri Melander kertoo.

Ystävyyssuhteilla iso merkitys

Ruoka-aputyön seurakunnan kynnystä madaltava vaikutus on huomattu myös Hyvinkään helluntaiseurakunnassa, jonka muutaman viikon takaisessa evankeliointikampanjassa noin 30 henkilöä ilmaisi haluavansa antaa elämänsä Jeesukselle. Kääntyneistä suurin osa oli sellaisia, joille rukoushuone on alun perin tullut tutuksi ruoka-avun hakureissuilta.

Melanderin ja Hyvinkään helluntaiseurakunnan pastorin Jani Rossin havaintojen mukaan niillä uskoon tulleilla, jotka myöhemmin ovat liittyneet seurakunnan jäseneksi, on poikkeuksetta ollut tukenaan ystävyyssuhde jonkun toisen seurakuntalaisen kanssa. Silloin, kun uskoon tulleita on paljon, henkilökohtaisten ystävien ja tukihenkilöiden löytäminen on kuitenkin vaikeaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö uskonratkaisuilla olisi merkitystä ja etteikö näiden ihmisten usko olisi päässyt lainkaan syvenemään.

– Monet heistä ovat selvästi alkaneet kasvaa uskossaan. He osallistuvat rukoukseen ja kokevat Hengen vaikutusta, ja osa kuljettaa ruokajakelutilaisuuksissa Raamattua mukanaan, Petri Melander kertoo.

Monessa helluntaiseurakunnassa ruokajakelutyöllä on pitkä perinteet. Hyvinkään helluntaiseurakunnan ruokajakelu organisoitiin muutama vuosi sitten sunnuntain jumalanpalveluksen yhteyteen, mikä on tuonut tilaisuuksiin uutta väkeä. Imatran helluntaiseurakunta on viime vuosina jakanut noin 200–250 ruokakassia viikossa.

Lue koko uutinen Ristin Voiton numerosta 48/2016.