Ruoka-avun ansiosta jemeniläisen Amalin ei enää tarvitse kerjätä

 

Jemenin nälänhätä syvenee. Fidan toimittama ruoka-apu pelastaa ihmishenkiä Taizin maakunnan alueella.

Jemenin hirvittävälle konfliktille ei näy loppua. Helmikuun puolivälissä YK-järjestöt julkaisivat huolestuttavan ennusteen, jonka mukaan lähes 2,3 miljoonaa alle viisivuotiaista tulee kärsimään nälästä tämän vuoden aikana, ellei apua maahan saada lisättyä.

Fida aloitti viime kesänä säännöllisen ruoka-avun jakamisen eteläisessä Jemenissä, Taizin maakunnassa, jonne on asettunut asumaan paljon taisteluita paenneita ihmisiä. Ruoka-apua saa kuukausittain 2000 perhettä. Lisäksi sodan uhreille on annettu psykosiaalista tukea traumojen käsittelyyn. Syksyn aikana Fida keräsi varoja ruoka-avun jatkamiseksi.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

”Ruoka-apu on suojannut ihmisarvoani ja kunniaani”

Teini-ikäinen Amal on yksi Fidan ruoka-apua saaneista ihmisistä. Kun Fidan kumppanijärjestön työntekijät menevät vierailulle hänen telttaansa pakolaisleirissä, hän vaikuttaa hyvin ilahtuneelta.

Amal on orpotyttö, joka asuu nuorempien sisarustensa kanssa melko pienessä teltassa. Amal ja hänen sisaruksensa ovat kokeneet tragedian: heidän vanhempansa saivat surmansa taisteluissa, jotka puhkesivat Taizin kaupungissa. Jäätyään yksin Amal yritti elättää sisaruksiaan.

Ennen sotaa perheemme elämä oli hyvää. Vanhempieni kuolema kuitenkin pakotti minut ryhtymään kerjäläiseksi. Kerjäsin torilla ja ravintoloissa löytääkseni edes leivänmuruja, joilla ruokkisin sisarukseni, Amal kertoo.

En haaveillut tällaisesta elämästä: kerätä nyt joka päivä toisten ruoantähteitä. Jos joku antoikin minulle ruokaa, hän kohteli minua usein huonosti. Minua on jopa ahdisteltu. Joka kerta, kun joku puhui minulle sopimattomia tai koski minua vasten tahtoani, tunsin, että haluaisin kuolla. Silti menin aina takaisin. Se oli minun valintani: kantaa häpeää, jotta saisin veljilleni ja sisarilleni ruokaa. Heillä on vain minut, Amal saa hädin tuskin kerrottua kyynelsilmin.

Amal on saanut Fidan kumppanijärjestön jakamaa ruoka-apua. Se on muuttanut hänen elämänsä.

Saatuani ruoka-apua minun ei ole enää tarvinnut lähteä kerjäämään eikä kokea häirintää toreilla ja ravintoloissa. Tämä apu on suojellut ihmisarvoani ja kunniaani.

Teksti: Kirsi Koski-Kujala Kuva: iStock by Gettyimages