Agricolan päivänä kampanjoidaan lukutaidon hyväksi

 

Pipliaseuran Agricola-kampanja nostaa esiin lukutaidon merkityksen osana raamattutyötä. Ihmiset, joille on käännetty Raamattu ja luotu kirjakieli, on järkevää opettaa myös lukemaan. Työn tuloksena 20 000 afrikkalaista naista oppii lukemaan.

Pipliaseuran Agricola-kampanja on monipuolinen kokonaisuus, joka kerää varoja kansainväliseen lukutaitotyöhön ja muistuttaa oman äidinkielen ja lukutaidon vaikutuksesta yksilön elämään ja koko yhteisöön.

Nyt kolmatta kertaa järjestettävä Agricola-kävely kokoaa pyhiinvaeltajia matkalle Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Perniöstä Turkuun, jossa Agricola toimi piispana. Kävelyn ensimmäinen osuus käynnistyy 10.4., Turun tuomiokirkolle saavutaan syyskuussa.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

– Pyhiinvaeltaminen on koronaturvallinen tapa hoitaa hengellisyyttä. Ulkona on mahdollista pitää riittävät etäisyydet, ja samalla saa liikutettua itseään, vaikka liikuntapaikat ovat kiinni ja jumalanpalveluksetkin siirretty verkkoon, summaa Agricola-kampanjan koordinaattori Hanna Hokkanen Pipliaseurasta.

Agricola-kävelylle voi hyvin lähteä myös omalta kotiovelta, tai järjestää kävelyn omilla kulmilla pienelle porukalle – Agricolan hengessä tottakai!  Saatavilla on oman pyhiinvaelluksen mietiskelymateriaaliksi sellaisia hengellisiä teemoja kuin kiireettömyys ja hiljaisuus käsittelevät Agricola-kortit, joita voi käydä läpi kävelyn varrella sopivin etapein aihe kerrallaan.

Agricolan päivänä nautitaan herkullisia leivoksia

Toinen tapa juhlia Agricolaa ja lukutaitotyön merkitystä on leipoa perinteinen Agricola-leivos. Agricola-leivos on kansainvälisen lukutaitotyön symboli, jossa maistuu kotimainen kaura ja puolukka. Tänä vuonna leivosta ei voi poikkeusolojen tähden ostaa tavalliseen tapaan yhteistyökahviloista, mutta sen voi pienellä vaivalla leipoa itse kotona.

Leivoksen reseptistä on kaksi versiota, perinteinen ja vegaaninen resepti. Kummatkin löydät tästä linkistä!

Raamattusunnuntaina 11.4. kolehti lukutaitotyölle

Luterilaisissa kirkoissa kerätään Raamattusunnuntaina 11.4. kolehti Pipliaseuran lukutaitotyölle. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman tavoitteena on opettaa 20 000 naista lukemaan omalla äidinkielellään viidessä Afrikan maassa. Seurakuntien jumalanpalvelusstriimeissä nähdään Pipliaseuran kolehdin korvaava keräys. Niissä voidaan hyödyntää piispa Jukka Keskitalon videosaarnaa.

– Vaikka emme pääsisikään kirkkoon sunnuntaina, on merkittävää, että voimme yhdessä silti saada paljon hyvää aikaan. Jokainen jaettu somekuva, striimissä kerrottu lahjoituskehoitus ja rukous mahdollistaa lukutaidosta lähtevän hyvän kierteen ja uuden mahdollisuuden hyvään elämään monelle, kertoo Pipliaseuran sidosryhmäpäällikkö Ulla Oinonen.

Raamattusunnuntain jumalanpalveluksen jatkoja vietetään Pipliaseuran Facebookissa lukutaitokahvilassa, jossa lukutaitotyön koordinaattori Ari Vitikainen ja viestintäjohtaja Terhi Huovari keskustelevat lukutaitotyön merkityksestä ja ajankohtaisista kuulumisista. Lukutaitokahvilan lähtetys alkaa 11.4. klo 11.30.

Lukutaito saa aikaan hyvän kierteen

Maailmassa on yli 750 miljoonaa lukutaidotonta aikuista, ja heistä 2/3 on naisia. Äidin lukutaito ja koulutustaso vaikuttaa tutkitusti lasten tulevaisuuteen niin Suomessa kuin maailmalla. Oma lukutaito avaa ymmärryksen koulunkäynnin merkityksestä, ja saa äidit arvostamaan lasten koulunkäyntiä. Tämä saa aikaan hyvän kierteen, jossa seuraavat sukupolvet tulevat toimeen edellisiä paremmin.

Lukutaito kohottaa myös opiskelijan itsensä omanarvontuntoa ja tuo tasa-arvoa, terveyttä ja turvallisuutta.

Vuonna 2020 Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman lukutaitoluokat olivat osan vuodesta tauolla, mutta sen sijaan valmisteltiin lisää lukutaitomateriaaleja. Opettajien kouluttamista ja lukutaitomateriaalien kehitystä pystyttiin jatkamaan etäyhteyksien avulla.

Tänä vuonna käynnistetään ensimmäiset lukutaitoluokat dhimban kielellä Namibiassa. Lukutaitoa opetetaan ohjelman edetessä yhteensä kolmellatoista kielellä viidessä eri maassa: Etiopiassa, Keniassa, Tansaniassa, Namibiassa ja Malawissa.

 
Pipliaseura artikkeliban. 28.8.-