Risto Huvila kirjoitti kirjan presidentti Harry S. Trumanin roolista Israelin valtion synnyssä

 

Vierailu Harry Trumanin kirjastossa ja museossa Yhdysvalloissa vuonna 2012 oli Risto Huvilalle mullistava kokemus. Suomalaisille melko tuntematon presidentti on ollut keskeinen vaikuttaja Israelin valtion synnyssä.

Israelin valtion 70-vuotisjuhlaa vietettiin Israelissa torstaina 19.4. Juutalaisen kalenterin mukaan itsenäisyyspäivä osui tänä vuonna tuohon ajankohtaan. Vuonna 1948 se oli toukokuun 14. päivä.

Risto Huvilan Israelin valtion synnystä ja Yhdysvaltain presidentti Harry S.Trumanin osuudesta siihen kertovan kirjan julkistamistilaisuus pidettiin Israelin juhlapäivän kynnyksellä 18.4. Helsingissä.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

Harry S. Trumanin tie Valkoiseen taloon oli kivinen ja epätodennäköinen. Hän nousi varapresidentin tehtävästä Yhdysvaltain presidentiksi Franklin D. Rooseveltin kuoltua toisen maailmansodan viimeisinä kuukausina.

– Harry S. Truman oli elämässään epäonnistunut monessa, mutta oli tietty syy siihen, että hänestä tuli presidentti tietyssä vaiheessa. Kaikella on aikansa taivaan alla, totesi tilaisuuteen tervehdyksensä tuonut Israelin suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg.

– Israelin perustajat tiesivät tarvitsevansa Yhdysvaltojen hyväksynnän. Helppoa se ei ollut, sillä vastustajia oli paljon.

Harry S. Truman sai rautaisella otteella vietyä Israelin valtion tunnustamisen läpi Yhdysvaltain kongressissa ja YK:ssa. Yhdysvallat tunnusti Israelin valtion 14.5.1948, yksitoista minuuttia sen perustamisen jälkeen.

Liike-elämässä vaikuttava Risto Huvila kiinnostui Harry S. Trumanista vieraillessaan presidentin nimeä kantavassa museossa ja kirjastossa Kansas Cityssa vuonna 2012. Huvilalle oli jäänyt työmatkalla ylimääräistä luppoaikaa, jonka hän päätti käyttää museovierailuun.

– Kun ymmärsin, kuka oli kyseessä, käsitin olevani suuren asian äärellä, Huvila kertoo.

Miehen kiinnostus Israelia kohtaan oli alkanut jo aiemmin. Hän kertoo kokeneensa vuonna 2005 hengellisen uudistumisen, josta seurasi kaksi asiaa: uusia lauluja alkoi syntyä ja myötätunto Israelia kohtaan syveni Israel-rakkaudeksi.

Kirjan teemasta käytyyn paneelikeskusteluun, jonka juonsi uutisankkuri Keijo Leppänen, osallistuivat kansanedustaja, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, toimittaja-kirjailija Rony Smolar ja Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra Jouni Turtiainen. Kaikki olivat yksimielisiä siinä, että Israelin valtion synty on ihme ja todiste Raamatun luotettavuudesta.

– Israelin valtion syntyminen oli läntisen maailman anteeksipyyntö juutalaiselle kansalle holokaustin tapahtumista, sanoi Jouni Turtiainen.

Teksti Sari Savela