Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Räsäsen ja Pohjolan käräjillä suullinen kuuleminen sukelsi raamatuntulkintaan – jutun käsittely jatkuu helmikuussa

 

Kansanedustaja Päivi Räsänen ja Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola keskustelevat oikeudenkäynnin tauolla. Kuva: Danielle Miettinen

Kahdeksan ja puoli tuntia kestäneen istunnon päätyttyä tiistaina mediat kulkivat yhä kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) kimpussa.

– Absurdi olo, hän kommentoi tunnelmiaan jouduttuaan vastaamaan useaan syyttäjän kysymykseen, jotka käsittelivät hänen raamattunäkemystään. Valtionsyyttäjä Anu Mantila totesi, että protestanttisten kirkkojen näkemysten mukaan Raamattua tulee tulkita historiallisessa, sosiaalisessa ja kulttuurisessa kontekstissa. Hän kysyi Räsäseltä, miksi tämä kuitenkin tulkitsee Raamattua homoseksuaalisuuden osalta kirjaimellisesti.

Räsänen vastasi Raamatun olevan avioliittoetiikan suhteen hyvin yksiselitteinen.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Kirkkokunnat, myös protestanttiset, ovat opettaneet, että avioliitto on miehen ja naisen välinen ja homoseksuaaliset suhteet ovat Jumalan tahdon vastaisia. Tämä ei ole mitään yksityisajattelua, vaan myös luterilainen kirkko opettaa, että avioliitto on miehen ja naisen välinen, Räsänen vastasi.

Syyttäjä kysyi Räsäseltä myös, miksi tämä vaatii homoseksuaalisia ihmisiä pidättäytymään seksuaalisista suhteista, jos hän ei vaadi tät heteroseksuaalisissa suhteissa eläviltä.

Yksi kysymys käsitteli Setan käsitystä, jonka mukaan ihmisen seksuaalinen identiteetti on itsemäärittelykysymys.

– Oletteko ymmärtänyt, että suuri yleisö on ymmärtänyt kirjoituksenne homoseksuaaleista loukkaavina ja halventavina? Mantila kysyi.

– En ole ymmärtänyt, että julkaisuni ovat ketään halventaneet, eikä se ole ollut tarkoitukseni. Koen, että syytteissä on vääristelty sanomisiani. Näiden vääristeltyjen syytteiden sisältö on voinut loukata homoseksuaaleja, Räsänen vastasi.

Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola totesi oman suullisen kuulemisensa lopuksi, että syyttäjä ei ole objektiivinen, vaan vähättelee ja halventaa vastaajia muun muassa viittaamalla fundamentalismiin ja kiihkomielisyyteen.

Syyttäjät vaativat Räsäselle ja Pohjolalle sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi he vaativat Yleä poistamaan verkosta Ruben Stillerin ohjelman ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?” Välillä hulvattomassa ja välillä vakavassa keskusteluohjelmassa Ruben Stillerin vieraina olivat Päivi Räsäsen lisäksi homoseksuaalisia pareja ensimmäisten joukossa vihkinyt Kai Sadinmaa.

Käsittelyn venymisen vuoksi loppulausuntojen kuuleminen siirtyi 14. päivälle helmikuuta.

*

Tekstiä editoitu 251. klo 9.41.