Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Räsänen: Amnesty kampanjoi keskustelematta – järjestö kiistää

 

Sisäministeri Päivä Räsänen hämmästelee Amnesty Internationalin tapaa lähteä kampanjoimaan hänen nimellään, vaikka järjestö ei ole ministerin mukaan käynyt ennen kampanjan aloittamista keskustelua hänen kanssaan. – Amnesty ei ole käynyt suoraan keskustelua kanssani, vaan tehnyt suoraan julkisen vetoomuksen. Vetoomuksessa esitettyyn toimiin on jo ryhdytty ennen Amnestyn kampanjaa ja siitä riippumatta, kommentoi Räsäsen Seurakuntalainen.fi:lle ja Radio Deille.
Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson torjuu kritiikin.

Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo Räsäsen olleen tietoinen kampanjasta etukäteen.

– Olimme Räsäseen yhteydessä hänen avustajiensa kautta ja kerroimme, minkälainen kampanja on tulossa. Saimme luvan jopa ministerin kuvan käyttöön avustajien välityksellä, Johansson sanoo.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Johansson myöntää, etteivät järjestön edustajat keskustelleet Räsäsen kanssa suoraan kampanjan luonteesta. Toiminnanjohtaja kuitenkin katsoo, ettei kampanjan sisältö voi tulla ministeritason vaikuttajalle yllätyksenä.

– Amnestyn toiminta perustuu maailmanlaajuisesti siihen, että kampanjoilla esitetään vetoomuksia ministereille. Ei tässä ole mitään poikkeuksellista. Ministerit ovat niitä, jotka voivat aikaansaada muutoksia, joita työ vaatii, sanoo Johansson ja sanoo kantavansa vastuun kampanjan toteutustavasta henkilökohtaisesti, vaikka päätös kampanjasta tehtiin ”Amnestyssa kollektiivisesti pitkien keskustelujen jälkeen”.

KD nuorten puheenjohtajisto esitti keskiviikkona Amnestyn kampanjan olevan Räsänen vastainen ja vaati järjestöä pyytämään anteeksi ministeriltä.

– Ei meillä ole mitään syytä pyytää anteeksi. Tämä on normaalia toimintaa eikä tässä ole mitään poikkeuksellista. KD:n ystävien reaktio tuntuu voimakkaalta ja yllättävältä. Räsänen oli meille itsestään selvä kohde, koska hän on sisäministerinä se, joka näistä asioista päättää, Johansson sanoo.

 ”Tilanne ei ole niin synkkä kuin Amnestyn vetoomuksesta voisi päätellä”

Amnesty kristisoi kampanjassaan Suomeen yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönottamista, koska ”olosuhteet ovat vankilan kaltaiset”. Ministeri Päivi Räsänen sanoo, että hallitusohjelman kirjauksen mukaan alaikäisten säilöönotto tullaan kieltämään.

– Tätä kirjausta koskevaa lakiesitystä valmistellaan parhaillaan sisäministeriössä ja se on aikataulutettu annettavaksi eduskunnalle viimeistään keväällä 2014, jotta eduskunta ehtii käsitellä sen kuluvalla hallituskaudella, Räsänen vastaa Amnestyn kritiikkiin.

– Tilanne ei tällä hetkellä kuitenkaan ole niin synkkä kuin Amnestyn vetoomuksestavoisi päätellä. Alaikäisiä yksintulevia turvapaikanhakijoita hyvin harvoin sijoitetaan säilöön ja niissäkin tilanteissa on yleensä kyse epäselvyydestä turvapaikanhakijan iän suhteen, kommentoi Räsänen Radio Deille.

Sisäministerin mukaan poliisihallituksen selvityksessä on viime vuonna yksilöity vain kaksi tällaista tapausta.

– Käytännössä lähes kaikki säilöön otetut alaikäiset ovat jo saaneet hakemukseensa kielteisen päätöksen. He eivät siis ole enää turvapaikanhakijoita ja heidän säilöönottonsa on arvioitu olevan tarpeen maasta poistamisen turvaamiseksi, ministeri selvittää.

Sisäministeriössä valmisteilla olevalla lakiehdotuksen on määrä kieltää yksin maahan tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöön ottaminen kokonaan. Lisäksi on tarkoitus lain tasolla vahvistaa, että niissä tapauksissa, joissa alaikäinen henkilö joudutaan ottamaan säilöön esimerkiksi maasta poistamisen yhteydessä, hänet voitaisiin sijoittaa ainoastaan säilöönottoyksikköön.

– Kun alaikäisten yksintulleiden turvapaikanhakijalasten säilöön ottamista koskeva hallitusohjelmakirjaus viedään lainsäädäntöön, lähentyy sääntelymme Ruotsin vastaavaa sääntelyä, jossa lapsen ottaminen säilöön on rajattu maasta poistamiseen liittyviin tilanteisiin ja sidottu tiukkoihin määräaikoihin. EU:n lainsäädännön mukaan ilman huoltajaa olevien alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöön ottaminen on edelleen mahdollista, mutta se on rajattu poikkeuksellisiin olosuhteisiin, Räsänen sanoo.

Amnesty toivoo ministeritapaamista

Räsänen  korostaa, että ulkomaalaislain nojalla säilöön otettavia henkilöitä ei ylipäänsä pitäisi joutua sijoittamaan poliisin tiloihin kuin laissa määritellyissä poikkeustilanteissa.

– Valitettavasti maamme ainoan, Helsingin Metsälässä toimivan 40-paikkaisen säilöönottoyksikön majoituskapasiteetti ei pitkään aikaan ole ollut riittävä tarpeeseen nähden.

Sisäasiainministeriö on pyrkinyt korjaamaan tilannetta esittämällä toistuvasti rahoituksen myöntämistä säilöönottokapasiteetin lisäämiseksi, Räsänen vakuuttaa.

– Valitettavasti hallituksella ei ole vielä ollut mahdollisuutta määrärahalisäykseen valtiontalouden tiukan tilanteen vuoksi. Esitys uudistetaan jälleen vuoden 2014 talousarvioon. Riittävä lisäkapasiteetti antaisi paremmat mahdollisuudet kehittää myös haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille ja lapsiperheille tarkoitettuja tiloja, joissa heidän erityistarpeisiinsa kyettäisiin nykyistä paremmin vastaamaan.

Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo yrittävänsä tavata ministeri Päivi Räsäsen mahdollisimman pian henkilökohtaisesti, jotta ”kampanjaan liittyvät asiat saadaan puhuttua halki”.

Lue myös:

”Amnesty valjasti Päivi Räsäsen kampanjansa antimannekiiniksi”

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)