Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Rakkaustutkija Jason Lepojärvi: ”Abortti koskettaa myös meitä miehiä”

 

Jason Lepojärvi. Kuva: Sari Savela

Suomalais-kanadalainen rakkaustutkija, teologian tohtori Jason Lepojärvi osallistui hiljakkoin kiivaaksi yltyneeseen aborttiaiheiseen keskusteluun verkossa.

Sana-lehden kolumnissaan hän kertoo havaintojaan siitä, miten jotkut keskustelijat pyritään mitätöimään ilkeilyllä, vihapuheella ja pilkallisella seksismillä.
Lepojärvi puolustaa kaikkien oikeutta kertoa näkemyksiään abortista. Myös miesten, vaikka heidän sanomansa asia voidaan yrittää mitätöidä leimaamalla se ”setien jutteluksi”. Sedättely vastaa naisia vähättelevää ja yhtä epäreilua ”tytöttelyä”.
– On täysin selvää, että myös me miehet liitymme aborttikysymykseen lukemattomin eri tavoin. Meitä abortoidaan, me suoritamme abortteja, me painostamme aborttiin, lastemme äiti uhkaa abortilla ja niin edelleen.
Hän kysyy, miksi sedät eivät saisi keskustella.
– Miksi he väistämättä kaappaisivat keskustelutilan? Entä jos hekin yksinkertaisesti vain osallistuvat keskusteluun? Seuraamaani aborttikeskusteluun osallistui – puolin ja toisin – satoja viisaita naisia: lapsettomia, äitejä, sairaanhoitajia, lääkäreitä, opettajia, tutkijoita, jopa iltapäivälehden päätoimittaja ja europarlamentaarikko. Miesylivalta oli kaukana, ja hyvä niin.
Lepojärvi kannustaa ihmisiä keskustelemaan aiheesta lempeästi ja rohkeasti, välttäen loukkaamista ja tarpeetonta syyllistämistä.
– Kuitenkaan se, että joku loukkaantuu tai tuntee syyllisyyttä, ei vielä itsessään tarkoita sitä, että on tehty jotakin väärin. Loukkaantumisen tunne ei saa ajaa julkisen moraalisen keskustelun yli.
Lepojärvi käyttää abortista joskus sanaa ”surma”.
– Tämän sanan käytön ei ole tarkoitus olla loukkaava vaan päinvastoin suojeleva ele. Sanaa käyttämällä haluan tunnustaa sikiön ihmisyyden ja suojella sen lapsuutta. Mielestäni monet abortin yhteydessä käytettävät kiertoilmaisut ovat epäinhimillistäviä. Suojelemme niillä lähinnä omia aikuisten tuntojamme. Eihän eutanasiakaan ole elämän ”keskeytys”.
Kirjoittaja on Oxfordin, Helsingin ja Vancouverin välillä matkaava teologian tohtori, isä ja setä, joka harrastaa kamppailulajeja, vaipanvaihtoa ja moottoripyöräilyä.
Lue Jason Lepojärven koko kolumni.

 

Aiheet