Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Raamatussa mainitun kuningas Sanheribin palatsi löytynyt

 

ISISin pelätään tärvelleen palatsin raunioita ja ryöstäneen arvokasta jäämistöä.

Arkeologit ovat päässeet käsiksi maailman ensimmäisen imperiumin aikaiseen palatsin jäännöksiin. The Telegraph -lehden mukaan Assyrian kuningas Sanheribin palatsin rauniot paljastuivat, kun Isis tuhosi niiden päällä olevan profeetta Joonan haudan. Sekä Sanherib että Joona mainitaan Vanhassa testamentissa.
Pyhäkön rauniot löytyivät Pohjois-Irakin Mosulista, jossa kohoavista kahdesta kummusta toinen lukeutui muinaiseen Niiniven kaupunkiin. Paikalla tehtiin rajoitettuja kaivauksia jo 1850-luvulla, mutta ne eivät ulottuneet palatsiin asti.
Aluetta kaivavat brittiarkeologit kiittelevätkin Isisin tuhojen avanneen heille tilaisuuden kartoittaa ”maailman ensimmäisen suuren imperiumin aarretalo”.
– Siellä on valtava määrä historiaa, ei vain koristeellisia kiviä, kaivauksia johtava British Instituten professori Eleanor Robson kertoo.

Osa muinaisaarteista, kuten saviastioita ja -paloja, on jo tosin viety ryöstösaaliina myytäviksi.
– Voin vain kuvitella, kuinka paljon Isis löysi sieltä ennen kuin me pääsimme tänne, ryhmän neuvonantajana toimiva Mosulin museon edustaja Salih huomauttaa. (RV)

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

 

Aiheet