Raamattuopisto aloittaa lähimmäispalvelutyön

 

Elina Lamminmäki toimii Ollaan ihmisiksi! -hankkeen projektivastaavana. Kuva: Taneli Törölä.

Suomen Raamattuopiston Säätiö syventää diakonista toimintaansa Ollaan ihmisiksi! -lähimmäispalveluhankkeella. Hankkeessa tarjotaan apua etenkin seniori-ikäisille.

Projektivastaava Elina Lamminmäki kertoo, että tarkoitus on auttaa yksinäisyyttä ja turvattomuutta kokevia senioreita, ja toisaalta rohkaista vireitä senioreita verkostoitumaan ja toimimaan.

– Esimerkiksi hoivakodissa asuva muistisairas voi kaivata lähelleen ihmistä pitämään kädestä tai katsomaan kanssaan vanhoja valokuvia. Tällaista apua me voimme tarjota, Lamminmäki kertoo.

Ollaan ihmisiksi! -hankkeessa pyritään Lamminmäen mukaan siihen, että avuntarvitsijat ja auttamishaluiset kohtaisivat. Hankkeeseen on jo saatu joukko vapaaehtoisia ja keskusteluyhteys Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Raamattuopiston pitkien opintolinjojen kanssa on avattu, jotta halukkaat opiskelijat voisivat osallistua palvelutyöhön.

– Avuntarvitsijoita olemme saaneet tietoomme muun muassa Espoon kaupungin ja seurakuntien kautta. On käynyt ilmi, että Kauniaisissa senioreiden asiat ovat melko hyvällä mallilla, mutta Espoon puolella avuntarve on suuri.

Jalohaukat leiri vko 2

– Kaikki tahot, joihin olen ollut yhteydessä, ovat suhtautuneet projektiimme erittäin positiivisesti. Tiedämme, että meitä tarvitaan, Lamminmäki kertoo.

Ollaan ihmisiksi! -projektin puitteissa on tarkoitus paitsi auttaa senioreita ja pitää heille seuraa, myös järjestää esimerkiksi tapahtumia hoivakoteihin. 

Raamattuopistolla järjestetään tulevana syksynä kansanopistokurssina kahden viikonlopun mittainen lähimmäispalvelukoulutus, joka on lähtölaukaus hankkeen toteuttamiselle.

– Tavoitteena on, että auttajat saisivat perusvalmiuksia myös vaikeisiin tilanteisiin, kuten saattohoitopotilaiden kohtaamiseen. Emme tahdo valikoida autettavia ihmisiä, vaan vastaamme avuntarpeeseen niin laajasti kuin pystymme, Lamminmäki kertoo.

Hänen mukaansa kyseessä on puhtaasti diakoninen hanke.

– Tämä ei ole evankeliointia, mutta tämä on kristittyjen velvollisuus. Ihmisenä olemista ihmiselle.

– Luotamme siihen, että kun teemme hyvää, voi herätä myös kysymys, mihin auttamishalumme perustuu. Meillä on sitten kykyä vastata myös hengellisiin kysymyksiin, jos autettava ottaa ne oma-aloittesesti esille, Lamminmäki toteaa.

Ollaan ihmisiksi! -hanke on määrä aloittaa helmikuussa 2015. Hankkeelle haetaan RAY:n avustusta.