Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Raamattukoulu antaa eväitä uuteen arkeen

 

Fida Internationalin tukemassa raamattukoulussa Israelin armeijasta vapautuneet sotilaat saavat miettiä suuntaa elämälleen kolmen kuukauden ajan.

Petach Tikvan kaupungissa tulvii. Ensimmäistä kertaa vuosiin on kuivuudesta kärsinyt Gennesaret-järvi täyttynyt kovien sateiden myötä, mutta muualla Israelissa se on merkinnyt myös kovia tulvia. Raamattukoulun luokkiin asti vesi ei onneksi ole päässyt. Lech’lcha-raamattukoulun vaatimattomissa tiloissa on eläväinen ja iloinen meininki. Aamutunnit, joiden aiheena on ollut tänään Esran kirja, ovat päättyneet. Nyt on lounaan aika. Vapaaehtoisena palveleva nuori kokki on tehnyt hampurilaisia. Ne hupenevat nopeasti nälkäisiin suihin.

Lounaan jälkeen on aikaa seurustelulle ja opiskelulle. Koulun asuntolassa asuvat 13 opiskelijaa täyttävät nopeasti ison olohuoneen. Osa opiskelee yhdessä, osa vaihtaa ajatuksia. Opiskelijayhteisö on tiivis – viettäväthän nuoret kolme kuukautta yhdessä. Kurssiin kuuluu vierailevien puhujien luentoja ja useita retkiä ympäri Israelia. Retket suuntautuvat Raamatusta tuttuihin kohteisiin. Niillä syvennytään kyseisestä paikasta kertoviin raamatunkertomuksiin. Näin Raamattu alkaa elää ihan uudella tavalla.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

Arabit ja juutalaiset yhdessä

Raamattukoulun hepreankielinen nimi Lech’lcha tarkoittaa ’Mene’. Se on avoin kaikille uskoville nuorille seurakunnasta riippumatta. Opiskelijoita halutaan kurssin aikana varustaa löytämään oma paikkansa elämässä. He tulevat erilaisista taustoista: Kurssilla on tällä hetkellä Israelissa syntyneiden juutalaisten lisäksi Etiopian ja Venäjän juutalaisia sekä arabitaustainen opiskelija. Raamattukoulun johtaja Shmuel Salway kertoo, että kolme juutalaistaustaista nuorta on juuri vieraillut arabitoverinsa kotona.

– Pojat päättivät lähteä arabikylään Pohjois-Israeliin kotinsa sijaan. He palasivat innostuneina ja sanoivat, ettei tällaista mahdollisuutta olisi auennut heille välttämättä muuten koskaan. Monella saattaa alussa olla ennakkoluuloja puolin ja toisin, mutta ne häviävät pian. Olemme veljiä Jeesuksessa, Salway jatkaa.

Kaikesta saa puhua

Opiskelijoita yhdistää yhteinen usko. Kurssilla on aikaa syventyä miettimään, mitä se itse kunkin elämässä tarkoittaa. Kiireisen 2-3-vuotisen varusmiespalveluksen aikana ei uskosta ole välttämättä

voinut kertoa armeijaympäristössä. Opetuslapseuskurssi antaa tilaa miettiä omaa tehtävää ja jakaa asioita luottamuksellisesti. Vaikeatkaan aiheet eivät ole tabu ja erilaisiin näkemyksiin suhtaudutaan kunnioittavasti. Jokaiselle opiskelijalle on lisäksi nimetty oma mentori, jonka kanssa keskustellaan säännöllisesti.

– Joku on saattanut ajautua kauas Jumalasta tai hänellä on kysymyksiä. Jollakin saattaa olla psyykkisiä ongelmia. Me henkilökuntana olemme saaneet valmennusta ja oppineet tunnistamaan ongelmat, jotka vaativat ulkopuolista tukea, kertoo Shmuel Salway.

Raamattukoulun jälkeen kurssilaisia odottaa arki. Opetuslapseuskoulussa heillä on aikaa pohtia sitä, minne he haluavat hakeutua opiskelemaan ja miten he voivat elää messiaanisina juutalaisina tai kristittyinä maassa, jossa usko Jeesukseen herättää paljon kysymyksiä, kummastusta ja vastustustakin.

Teksti: Ninarose Maoz

Lue lisää Fidan työn huippuhetkistä vuoden 2019 vuosikertomuksesta.

 
Fida artikkeli