Elämäntaito: Lentokonemekaanikon hämmästyttävä ura: Mediatalon toimitusjohtaja Olavi Kumpulainen on nyt myös lähetyslentäjien puheenjohtaja

Puolan presidentti vahvisti kiistellyn holokaustilain

 

Natsi-Saksan käyttämä Auschwitz-Birkenaun keskitys- ja tuhoamisleiri sijaitsee Puolassa. Se toimii nykyään museona. Kuva Istockphoto

Puolassa on säädetty laki, joka kieltää sakon tai vankeuden uhalla sanomasta, että Puola olisi osallistunut juutalaisten kansanmurhaan eli holokaustiin.

Puolan presidentti Andrzej Duda on vahvistanut lain, jonka mukaan toisen maailmansodan aikaisten keskitysleirien kutsuminen puolalaisiksi leireiksi voi johtaa enintään kolmen vuoden vankeustuomioon. Saman pituiseen vankeusrangaistukseen voivat johtaa myös syytökset Puolan osallisuudesta kolmannen valtakunnan rikoksiin.

Lakia on arvosteltu voimakkaasti muun muassa Yhdysvaltojen ja Israelin taholta.

SEKL neliöb. 5.-11.6. MJa

Myös Suomessa on kritisoitu lakia. Kansanedustaja Peter Östman (KD) on huolissaan laista, joka hänen mukaansa rikkoo törkeästi ihmisoikeuksiin kuuluvaa sananvapautta ja estää rehellisen keskustelun holokaustista ja puolalaisten roolista siinä. Tieteellinen tutkimus aiheeseen liittyen on kuitenkin edelleen sallittua.

–   On täysin pöyristyttävää, että Puola eurooppalaisena maana aikoo kriminalisoida historiallisten todisteiden valossa ilmaistujen mielipiteiden ja tosiasioiden esittämisen, Östman ihmettelee.

Monet puolalaiset ovat kokeneet, ettei Puolan historiaa ja kärsimyksiä toisen maailmansodan aikana täysin ymmärretä muissa maissa. Lisäksi puolalaisia on pitkään häirinnyt, että usein kansainvälisissä yhteyksissä puhutaan puolalaisista keskitysleireistä, vaikka kyse on miehittäjävallan eli Saksan Puolaan perustamista keskitysleireistä.

Juutalaisten kansanmurhassa toisen maailmansodan aikana kuoli yhteensä kuusi miljoonaa juutalaista. Heistä puolet oli puolalaisia.