Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Professori John Lennox: Stephen Hawkingin teoriat maailman synnystä ovat väärässä

 

John Lennoxin mukaan Hawkingin ajatukset eivät ole uusia ja mullistavia. KUVA: Vesa Ollilainen

Fyysikko Stephen Hawking kirjoittaa uudessa kirjassaan, että Jumalaa ei tarvittu alkuräjähdykseen. Oxfordin yliopiston matematiikan professori John Lennox pitää Hawkingin ajatusta harhaanjohtavana.

Vielä 1988 Stephen Hawking pohti kirjassaan Ajan lyhyt historia, että jumalallinen alku maailmankaikkeudelle on mahdollinen. Tuoreessa kirjassaan The Grand Design hän kuitenkin hylkää ajatuksen. Hawkingin mukaan alkuräjähdykseen ei tarvittu jumalallista sysäystä, vaan painovoiman laki riittää selittämään sen, että universumi voi luoda itsensä tyhjästä.

Hawking on saanut teorialleen arvovaltaisen vastustajan, kun professori John Lennox kirjoitti aiheesta brittiläisen Daily Mailin verkkolehdessä 3. syyskuuta. Lennox toteaa, että sekä tiedemiehenä että kristittynä hänen on sanottava, että Hawkingin väite on harhaanjohtava.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

– Hän pyytää meitä valitsemaan Jumalan ja fysiikan lakien välillä, ikään kuin ne olisivat keskinäisessä ristiriidassa. Mutta toisin kuin Hawking väittää, fysiikan lait eivät voi koskaan selittää maailmankaikkeutta täysin. Itse lait eivät luo mitään. Ne ovat vain kuvausta siitä, mitä tapahtuu tietyissä olosuhteissa, Lennox kirjoittaa.

Lennoxin mielestä Hawking sekoittaa lain ja toimijan. Jumalan ja fysiikan välillä valitseminen on kuin valinta lentokoneinsinöörin ja fysiikan lakien välillä. Fysiikan laeilla voi kuvata, kuinka lentokone toimii, mutta lait eivät luo lentokonetta. Jonkun on rakennettava kone. Fysiikan lait eivät myöskään luoneet maailmankaikkeutta, vaan se edellytti aktiivista toimijaa.

– Luonnonlakien kauneus vain vahvistaa uskoani älykkääseen jumalalliseen Luojaan. Mitä enemmän ymmärrän tiedettä, sitä enemmän uskon Jumalaan, Lennox tunnustaa.

Lue Lennoxin kirjoitus kokonaisuudessaan tästä.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie