Päivö Parviainen, 98, kiertää yhä Suomea

 

Helsingin Kalliossa asuva Päivö Parviainen on elänyt tapahtumarikkaan elämän

Mies, joka on kokenut rintamalla talvi- ja jatkosodan,sekä lähetystyöntekijänä kommunistisen vallankumouksen Kiinassa, kiertää yhä puhumassa koululaisille ympäri Suomea. Sotaveteraani ja lähetystyön legenda Parviainen kertoo Elämään-lehden haastattelussa, että Raamatun lehdiltä voi avautua ilo kyyniselle nykyihmisellekin.

Tuskin olisi nuori, masentunut ja epävarmuuden syövereissä kamppaileva Päivö Parviainen arvannut, että vielä 98-vuotiaana hän kiertää Suomea ja julistaa evankeliumia erityisesti nuorille. Ja että palautteen perusteella se mikä hänen julistuksessaan on vedonnut eniten on – ilo!

– Nuorena ajattelin, että kukapa haluaa tulla Jeesuksen opetuslapseksi, kun minä hänen seuraajanaan olen vain masentunut. Eikä kukaan olisi silloin halunnutkaan. Herra opetti minulle sen kokemuksen kautta. Sitten hän alkoi parantaa minua ja antoi minun kasvaa iloon. On hyvä, jos kuulijat aavistavat sen saman vireen: Herralla on varmasti meille jotain sanottavaa!

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Päivö siteeraa Jesajan kirjan 61.lukua: Herran henki on minun päälläni, sillä hän on lähettänyt minut kertomaan ilosanomaa ja sitomaan särjettyjä sydämiä.

– Voin julistaa riemuvuotta ja sitoa sydämiä, jos minun sydämeni on ensin särjetty ja sidottu.

Päivö on vakuuttunut siitä, että Jumala ei halua jättää ihmistä masennukseen.

– Jumala haluaa päähämme juhlapäähineen tuhkan sijasta. Mutta emme tiedä milloin kaikki tapahtuu. Minulla meni 12 vuotta siitä kun sain kutsun julistaa evankeliumia siihen, että pääsin sitä tekemään. Sitten olikin jo kiire, Päivö nauraa.

Nyt Päivö julistaa yhä, kiirehtivin askelin. Elämäntapa tuottaa yhä lisää iloa. Päivön mukaan ilo syntyy siitä, että ei elä itselleen vaan muille – ja sitä kautta Jeesukselle.

– Herra auttaa tässä. Hän siunaa ajatuksemme ja herkistää tunteemme muita varten! Kun haluamme kertoa Jumalasta toisille ihmisille, Jumala itse auttaa meitä löytämään juuri niitä asioita toisissa, joissa on tarttumapinta Hänelle.

Päivö kertoo esimerkin: hiljattain lukiovierailulla häntä alkoi ujostuttaa omat tarinansa, joissa historia oli vahvasti läsnä. Miten nykynuoret muka jaksaisivat sitä kaikkea historiaa?

– Vierailustani tehtiin lehtijuttu, josta kävi ilmi, että historia oli erityisesti kiinnostanut juuri näitä nuoria. Ei pidä väheksyä omia ideoita, koska Jumala ylevöittää ja kohdistaa ne juuri oikein!

Päivö Parviaisen mukaan sillä, että näkee muutkin ihmiset kuin itsensä, on seurauksensa. Mitä enemmän antaa, sitä enemmän saa, ja mitta on kukkurainen. Tällä kaikella on erittäin vakava puolensa: ihminen on pelastamassa toisia ihmisiä. Niin ison roolin Jumala antaa ihmiselle.

– Jaakobin kirjeen mukaan se, joka palauttaa syntisen eksyneen tieltä, pelastaa hänen sielunsa kuolemasta ja peittää synnin paljouden. Kyse ei ole vähemmästä!

Kun Päivöltä kysyy, onko hänellä elämänsä aikana ollut vaikea uskoa Jumalaan, hän miettii tovin ja vastaa sitten:

– Yhtenään.

Lue laaja Päivö Parviaisen haastattelu kokonaisuudessaan uusimmasta Elämään-lehdestä.