Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Pro Fide muutoksen edessä

 

Suomalaisen gospel-musiikin instituutio, Pro Fide -yhtye vietti viime torstaina 45-vuotisjuhliaan konsertoimalla Helsingin Taivallahden kirkossa. Juhlakonsertin aloitti lähes alkuperäinen kokoonpano, johon kuuluivat Matti Vanhanen, Tuomo Vanhanen ja Hannu Nyman. Heidän tuekseen oli saatu yhtyeen alkuvuosien lauluntekijä Pauli Tuohioja ja 1970-80-luvuilla rumpalina soittanut Jukka Bonsdorff.

Konsertissa oli mukana myös yhtyeen isähahmoksi kutsuttu Heikki Haataja, joka toimii nykyään SLEY:n kotimaan työtä johtavana pappina. Hän muisteli aikaansa yhtyeessä lämmöllä:
– Olen usein kuvannut aikaani Pro Fidessä kolmella sanalla. Se oli rakasta, se oli rikasta ja se oli raskasta.
Juhlakonsertin sisältö oli edelleen vanhaa tuttua Pro Fidetä, eli raskasta rockia ja selkeää evankelioivaa sanomaa. Musiikin linja on vuosien aikana vaihdellut, mutta sanoma ei. Yhtyeessä on ehtinyt olla mukana vuosikymmenten aikana 39 soittajaa ja miksaajaa.
Juhlakonsertin aikana kuultiin yhtyeen tulevaisuudesta. Bändin johtajana liki neljännesvuosisadan toiminut Heikki Kärhä jättää yhtyeen, mutta jatkaa edelleen Suomen Raamattuopiston nuorisotyössä. Uutta laulajaa etsitään.
– Pro Fide on kaikkina vuosinaan kokenut vahvaa Jumalan johdatusta, ja uskomme että niin tapahtuu myös tulevaisuudessa. Asiat järjestyvät parhain päin, totesi yhtyeen basistina parin vuosikymmenen ajan soittanut Petri Repo.
Bändi on pitänyt synttärikonsertteja aina viiden vuoden välein. Jokaisen tällaisen konsertin alla on julkaistu uusi levy, ja niin tälläkin kertaa. Konsertin viimeiset numerot olivat Pro Fiden viimeisimmältä, järjestyksessä 16. levyltä nimeltä 6´.