Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Pria osoittaa Jumalan rakkautta vainoajilleen ramadanin aikana

 
Huntuun pukeutunut nainen keskittyneenä rukoukseen.

Filippiiniläisen Prian* tarina on valitettavan tavallinen aasialaisten naisten keskuudessa. Muslimitaustaisena kristittynä elämä vainotun vähemmistön edustajana kysyy arjessa erityistä kestävyyttä.

Pria* perusti kotikirkon kotiinsa Etelä-Filippiineillä. Huolimatta väkivaltaisesta suhteesta, vaikeuksista perheestään huolehtimisessa sekä naapuruston vainosta hän on päättänyt muiden kristittyjen kanssa osoittaa rakkautta vainoajilleen.

Pria on yhdeksän lapsen äiti, jolla on väkivaltainen aviomies. Mies joutui vankilaan huumesyytteiden takia. Pria yritti elättää perheensä, ja samalla hoitaa sekä isän että äidin rooleja. Hän sai lohtua ja tukea uskostaan ja ympärillään olevasta kristittyjen yhteisöstä.

Pria yritti elättää perheensä, ja samalla hoitaa sekä isän että äidin rooleja.

KRS Raamattukonf. 3.-16.6.

Prian ja koko kristittyjen yhteisön sinnikkäisiin rukouksiin saatiin vastaus, kun hänen aviomiehensä vapautui vankilasta. Nyt Prialla oli rinnallaan kumppani, jonka kanssa kasvattaa yhdeksää lasta. Aika, jolloin hänen piti elättää perheensä yksin ja hoitaa sekä äidin että isän rooleja, oli vaikeaa.

Prian miehen vapautuminen vankilasta osoitti rukouksen voimaa ja Jumalan uskollisuutta. Mies kuitenkin palasi vanhoihin tapoihinsa ja päätyi takaisin vankilaan. Oli murskaavaa, että Pria ja hänen perheensä joutuivat kokemaan tämän uudelleen.

”Oletin, että hän ja hänen asenteensa muuttuisivat, eikä hän tekisi sitä uudelleen”, Pria kertoo. ”Mutten ymmärtänyt, että hän oli sortumassa takaisin vanhoihin tapoihinsa.”

Pria avasi kotikirkon

Nopeasti Jumala kuitenkin paljasti tarkoituksensa Prialle. Sillä välin kun hänen miehensä oli poissa, hän perusti kotikirkon omaan kotiinsa. Prialle on selvää, että Jumala on ollut hänen kanssaan koko hänen matkansa ajan ja antanut hänelle voimaa, rohkeutta ja ohjausta silloin, kun hän on tarvinnut sitä eniten.

Kaiken jälkeen Pria hyödynsi kokemuksiaan auttaakseen muita. Hän avasi kotinsa ja ryhtyi yhteisönsä johtajaksi levittääkseen Jumalan sanaa. Tarvitaan vahvuutta ja sinnikkyyttä, jotta pystyy hyödyntämään omia kivuliaita kokemuksiaan. Pria on ollut tästä loistava esimerkki pysyessään kuuliaisena Jumalalle.

Pria ja muut naapuruston kristityt ovat kohdanneet usein sanallista ja fyysistä vainoa. Siltä ei ole voinut välttyä, sillä he asuvat ghetossa aggressiivisten naapureiden ympäröimänä. Sen sijaan, että he olisivat vastanneet vainoon negatiivisesti, he päättivät jakaa vainoajilleen saamaansa Kristuksen rakkautta.

Muslimiksi pukeutunut hunnutettu nainen kasvot tummennettuina markkinakorttelissa.
Prian tarina on ennen kaikkea muistutus siitä, kuinka uskon, toivon ja yhteisön voima voi auttaa pääsemään yli vaikeimmistakin olosuhteista.
Rakkauden osoittamista vainoajille

Pria täyttyi Jumalan rakkaudesta ja päätti jakaa sitä vainoajilleen ramadanin ajan. He miettivät keinoja, joilla voisivat siunata naapureitaan ja jopa vainoajiaan. He toivat kaikille ruokaa moskeijaan paaston jälkeen. Heidän naapurinsa olivat tyrmistyneitä heidän anteliaisuudestaan.

”Huolimatta siitä, miten väärin vainoajat ovat meitä kohtaan tehneet, me näytämme heille kuinka olemme oppineet rakastamaan heitä”, Pria kertoo. ”Jumala kehottaa meitä sanassaan rakastamaan vihamiehiämme ja lähimmäisiämme kuin itseämme.”

Maailmassa, joka usein täytyy vihalla ja erimielisyyksillä, ystävällisyyden ja rakkauden teoilla voi olla voimakas vaikutus.

Pria päätti levittää iloisesti Jumalan rakkautta vainoajilleen ramadanin aikana jakamalla ruokaa yhteisön kaikille jäsenille. Maailmassa, joka usein täytyy vihalla ja erimielisyyksillä, tällaisilla ystävällisyyden ja rakkauden teoilla voi olla voimakas vaikutus.

Antamalla anteeksi ja osoittamalla rakkautta vainoajilleen Pria ja muut kristityt elävät todeksi Jumalan opetusta ja todistavat Hänen rakkautensa muuttavasta voimasta.

Koulutus antoi vahvistusta

Open Doorsin Vahvana läpi myrskyn -koulutus auttaa muslimitaustaisia kristittyjä raamatullisesti ja käytännönläheisesti ymmärtämään sitä, kuinka vastata vainoihin ja kriiseihin. Koulutuksen avulla muslimitaustaiset seurakuntien johtajat ja kristityt tutustuvat jo etukäteen  sosio-uskonnolliseen painostukseen, kriiseihin ja vainoon.

Pria ja muut hänen yhteisönsä kristityt ovat saaneet koulutusta Vahvana läpi myrskyn -ohjelman avulla. Se on auttanut heitä osoittamaan Kristuksen rakkautta vainoajilleen. Useimmat muslimit ajattelevat, että jos joku hylkää islaminuskon, hänet tulisi tappaa ja mestata. ”Koulutuksessa opetettiin, kuinka vastata vainoon. Se on opettanut meille syvästi, millaista meidän uskomme todella on”, Pria kertoo.

Prian tarina on ennen kaikkea muistutus siitä, kuinka uskon, toivon ja yhteisön voima voi auttaa pääsemään yli vaikeimmistakin olosuhteista. Jumala siunatkoon ja johdattakoon Priaa jatkossakin. Innoittakoon hänen tarinansa myös muita luottamaan Jumalaan ja pitämään toivoa yllä huolimatta heidän kohtaamistaan haasteista.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen

Aiheet