Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Pop up -papit kohtaavat ihmisiä arjen keskellä

 

Tänään pop up -papit ovat tavattavissa Keravan Prismassa. Kuva: Minna Juden

Keravan seurakunta aloitti kampanjan, joka toimii tämän kevään huhti-toukokuun aikana torstaisin ja lauantaisin. Työ vie seurakunnan papit Keravan katukuvaan kohtaamaan ihmisiä arjen keskellä.

Seurakunnan papit Hanne Lukkari, Sini Mäkelä, Heikki Nenonen, Markus Tirranen ja Krista Wedman jalkautuvat kahdeksan kertaa kevään aikana Keravan kävelykadulle.

Tänä lauantaina pappien puheille pääsee Prismassa, jonne on kohtaamispaikaksi viety nojatuoleja.
Idean takana on seurakunnan pappi Krista Wedman. Pastori Sini Mäkelä pohtii ihmisiä kohtaavan työn olevan kuitenkin toimintamuotona vanha, mutta edelleen todella tarpeellinen.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Kokoontuva kirkko tarvitsee myös jalkautuvaa kirkkoa, Mäkelä toteaa. – Miksi ihmisten pitäisi mennä sinne, missä papit ja kirkko on? Voimmehan me mennä sinne, missä ihmiset ja seurakuntalaiset ovat.

Kuuntelevina korvina

Näin pääsiäisen aikaan nousee pop up -papeista etäisesti mieleen Jeesuksen ilmestyminen opetuslapsille heidän arkensa keskellä. Mäkelä kertookin pop up -työn saaneen potkua myös humoristisesta näkökulmasta.

– Työmme tarkoitus ei ole harjoittaa sielunhoitoa katukuvassa. Toki ajan voi varata, jos sille on tarvetta, mutta pääasiassa pyrimme vain kohtaamaan ihmisiä kysymällä heidän kuulumisiaan ja juttelemalla arkisista asioista. Tässä työssä tarkoituksemme ei ole olla äänessä ja saarnata, vaan olla kuuntelevina korvina ihmisten keskellä, Mäkelä selittää.

Keravan kävelykadun toisessa päässä on Katupappila, joka on avoin joka päivä. Sen tarkoitus on toimia seurakuntalaisten olohuoneena ja myös siellä on mahdollisuus keskustelulle seurakunnan työntekijöiden kanssa. Kävelykadulla liikkuvat pop up -papit toimivat avaimina sille, että ihmiset huomaisivat seurakunnan elävän ja olevan arjessa läsnä.

– Moneen tempaukseen pitää toimintasuunnitelmassa olla laskettuna budjetti. Tällaista pop up -työtä voi toteuttaa ihan nollabudjetilla, mikä on hienoa. Tämä olisi varmasti monella paikkakunnalla toimiva työmuoto, miettii Mäkelä. – Työ vaatii kuitenkin omalta mukavuusalueelta poistumista ja sillä tavalla Kristuksen ruumiin eli ihmisten kohtaamista.

Keskustelua ihan tavallisista asioista

Viime torstaina pop up -papit tavoittivat kävelykadulla kaikenikäisiä ihmisiä. Keskusteluja käytiin kolmen tunnin sisällä ainakin 50 ja puheenaiheet vaihtelivat laidasta laitaan.

– Kollegat kertoivat aiheiden sisältäneen muun muassa palautetta seurakuntamme toiminnasta, muisteloita, kuulumisten vaihtoa ja puhetta esimerkiksi uskonnollisista traumoista, Mäkelä kertoo.

Hän uskoo kynnyksen kirkkoon uskaltautumiselle madaltuvan katukuvassa tehtävän tavoittavan työn myötä.
Papit osoittavat läsnäolollaan, että he ovat ihmisiä varten ja valmiita kuuntelemaan seurakuntalaisia arjessa.

– Osa menee ehkä arkaillen ohi, mutta osa uskaltaa tarttua mahdollisuuteen keskustella kanssamme. Aina ei tarvitse olla mitään erityistä keskustelunaihetta, voimme puhua ihan tavallisista asioista. Itse ainakin uskon ja luotan siihen, että kokemus lämpimästä kohtaamisesta antaa ihmisille rohkeutta ja avoimuutta lähestyä seurakuntaa.

Mäkelä kokee kirkon tavoittavan työn haasteeksi sen, että ihmisille esitetään usein vain kutsu.

– Jos ihmisellä ei ole yhteyttä kirkkoon, niin miksi hän tulisi sinne? Me menemme ihmisten keskelle näyttämään, mitä kirkko ja seurakunta edustaa. Se voi olla avain kirkkorakennukseen, joka voisi olla seurakuntalaisten toinen koti. Yksi väylä auttaa ihmisiä löytämään se suhde kirkkoon, on mennä juuri ihmisten luo – heidän päivärutiiniensa varrelle vastaan tai kulkemaan hetki vierellä arjen asioissa. Seurakuntalaisille voi osoittaa, että kirkko on heitä eikä työntekijöitä varten.