Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Pop-messu täyttää tänään 10 vuotta ja juhlii torilla

 

Messun artistivieras Yona on lahjakas ja monipuolinen laulaja-lauluntekijä. Kuva: Press / Tero Ahonen

Helatorstaina järjestettäviä Pop-messun kymmenvuotisjuhlia juhlitaan poikkeuksellisesti pitämällä menot ulkoilmassa. Juhlapaikkana toimii Töölöntori ja messun artistivieraana on Yona.

Pop-messuja on 10-vuotiaan historiansa aikana järjestetty joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ensin Töölön ja myöhemmin Temppeliaukion kirkossa. Joka messussa on mukana artistivieras, joka esittää messussa muutaman oman kappaleensa, jotka on itse valinnut. Muuten messun musiikki koostuu popiksi sovitetuista virsistä.

Pop-messun takana on kaksi Mikkoa. Mikko Saari on Töölön seurakunnan nykyinen nuorisotyönohjaaja ja Mikko Salmi seurakunnan entinen nuorisopastori. Saari on alusta lähtien ollut ideoimassa ja toteuttamassa Pop-messuja yhdessä Salmen kanssa.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Yona vierailijana

Töölöntorin juhlamessussa vierailevana artistina on jazzista tangoon ja siitä hiphopiin ja reggaeen sujuvasti vaihtava Yona.

Artistivieraan esiintymisen paikka on saarnan jälkeen. Hänellä on vapaat kädet valita omasta ohjelmistostaan messuun sopivia kappaleita. Yonan tämänpäiväiset biisivalinnat ovat esiintymiseen asti yllätys. Hän on kuitenkin julkaissut vastikään huhtikuussa uuden albumin, joten ehkä jotain aivan uutta on luvassa sieltä.

Pop-messuissa on vuosien varrella vieraillut kymmeniä artisteja, esimerkiksi Edu Kettunen, Juha Lehti Sir Elwoodin hiljaiset värit -yhtyeestä ja Johanna Iivanainen. Valinnoilla on pyritty löytämään yllättäviäkin laulajia, joita ei välttämättä mielletä kirkollisiksi. Yona on kuitenkin avoimesti kertonut helluntaitaustastaan, vaikkei hänen musiikkian hengelliseksi yleensä luetakaan. 

Juhlat taivasalla

Töölöntorilla on tänään mobiililava, jolle on viritetty alttari sekä esiintymispaikka bändille ja laulajille. Messuvieraille on penkit istumapaikoiksi, mutta muuten ollaan taivasalla. Juhlan kulkuun kuuluu, että torilla nautitaan myös ehtoollinen ja messun päälle kirkkokahvit.

Messussa käy tavallisesti runsaat sata ihmistä, mutta Töölöntorin tilaisuuteen odotetaan satoja, jopa tuhatta messuvierasta. Tilaisuutta ei aiota perua huonon sään sattuessa, vaan messuun tulijoita on ohjeistettu ottamaan säänmukainen varustus.

Pop-virsiä

Pop-messun idea on yksinkertainen. Messu noudattaa perhemessun kaavaa ja kaikki virret sovitetaan ja esitetään popisti, bändin ja solistien esilaulamina. Saarna on lyhyt ja ytimekäs. Koko tilaisuus kestää noin tunnin.

Bändi ja esilaulajat ovat ammattimuusikoita ja virret sovitetaan huolellisesti. Yleisö saa tietenkin laulaa virsissä mukana. Töölöntorilla virsien sanat jaetaankin painettuna käsiohjelmana.

Pop-sovitusten ideana on tuoda virret messuun sellaisessa muodossa, missä monet muutenkin kuuntelevat musiikkia. Popiksi sovittaminen ei poista virsistä niiden hengellistä sanomaa, mutta tekee niistä nykykuuntelijoiden korvaan paremmin sopivia.

Virsin sovittajana on useimmiten toiminut Make Perttilä. Sovituksissa ei ole tyydytty lisäämään vanhoihin melodioihin poppijytkettä. Virsistä onlöytynyt uusia ulottuvuuksia ja niihin on tuotu tuoretta särmää. Töölöntorilla kuullaan ja lauletaan pop-versio kuulemma ainakin Suvivirrestä.

Leviävä pop-ilmiö

Pop-messujen vietto on laajentunut ainakin Espooseen, Sipooseen, Vihtiin. Helatorstain messusta pääsee osalliseksi koko Suomi, koska se tallennetaan. Televisioidaan tapahtuu kesäkuun alussa.

Lähde: Valomerkki