Pohjoismaissa ihmetellään Raamattu kädessä kulkevia suomalaisvankeja

 

Late Johansson odotti Narikkatorilla kuulevansa erityisesti Jukka Tolosen puheenvuoron. – Se mies sai kaiken

Helsingin ydinkeskustassa on torstai-iltapäivänä koolla melkoinen joukko elinkautisvankeja ja vakaviin rikoksiin syyllistyneitä entisiä ja nykyisiä linnakundeja, joista monen kainalossa näkyy Raamattu. Erikoislaatuisesta kokoontumisesta on tullut ottamaan mallia joukko muiden Pohjoismaiden vankila- ja seurakuntatyöntekijöitä.

Helsingin Narikkatorilla soi hengellinen musiikki ja torille pystytetyllä lavalla siteerataan Raamattua. Pappien asemesta äänessä ovat vakavia rikoksia tehneet entiset ja nykyiset vangit.

Tunnetuimmat puhujat ovat elinkautista istuva kolmoismurhaaja Lauri ”Late” Johansson ja nyrkkeilyn raskaansarjan Suomen mestaruuden Tony Halmetta vastaan 1996 voittanut Jukka ”Käpylän Pyöveli” Järvinen. Mukana on myös pankkiryöstöjä tehtaillut Lasse Ainasoja, jonka aseella Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kyseessä on Ex-Criminal Day -tapahtuma, jonka järjestää Citymission. Kyse on yhteiskristillisestä toiminnasta, josta vastaa Vapaa evankeliumiyhdistys ry. Yhdistys tekee yhteistyötä pääasiassa vapaiden suuntien seurakuntien ja kirkkojen kanssa.

– Laten [Lauri Johansson] kanssa suunniteltiin, että pitäisi tehdä tällainen tapahtuma, joka nyt tuli lihaksi. Tulijoita olisi ollut paljon enemmänkin, mutta kaikki eivät päässeet lomille vankilasta, selvittä Citymissionin toiminnanjohtaja Ali Niemelä Radio Deille.

– Päämäärä on Jeesus ja se, miten Jeesus muuttaa elämän.

Niemelän mukaan vankien jalkautuminen kansalaisten keskelle evankeliumin asialle ei jää ainutkertaiseksi tapahtumaksi, vaikka vastaavaa pääkaupungin keskelle tuotua tilaisuutta ei tiettävästi Suomessa ole ennen nähty.

– Tästä tulee meidän uusi työmuoto. Alamme järjestelmällisesti tehdä tätä työtä ja pyydämme mukaan uusia vankeja. Paikalliset toimijat Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta ovat jo ottaneet yhteyttä ja ovat tulleet tänne tutustumaan tapahtumaan, josta varmasti tulee pohjoismainen homma jossain vaiheessa, Niemelä arvioi.

Toiminnanjohtajan mukaan puhujista ei ainakaan Suomessa ole pulaa ja uteliaita kuulijoitakin on Narikkatorille saapunut iltapäivän mittaan mukavasti.

– Nämä ovat rankkoja kundeja ja heidän elämässään ja rikoshistoriassaan on ainutlaatuisia asioita. Se antaa mustan taustan, josta Jumalan kirkkaus loistaa.

Radio Dein iltapäivälähetys Toivon Päivän haastattelema elinkautisvanki Lauri ”Late” Johansson kertoo myös Narikkatorilla lyhyesti oman todistuksensa.

– Teininä meni jo pieleen. Koulunkäynti ei maistunut ja rupesin rötöstelemään. Tein ammatikseni rikoksia kaksikymmentä vuotta. Myin huumeita ja käytin huumeita ja elin sillä. En ole ikinä tehnyt töitä – täytän ensi vuonna viisikymmentä. Nyt olen seitsemän vuotta ollut taivastiellä ja toivon, että pääsen perille.

– Mikään Johannsonin Late ei pysty mitään tekemään, Jeesus se on, joka sen tekee, mies tiivistää sanomansa.

Kuuntele Radio Dein reportaasi tapahtumasta, joka jatkuu Narikkatorilla tänään torstaina klo 18 saakka [toimittaja Ida-Liina Huurtela, 6 min]:

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)