Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Pohjoismaisilta luterilaisilta ja katolilaisilta kirkonjohtajilta kannanotto Turkin ja EU:n rajakysymykseen

 
Pakolaiskriisi näkyy Turkin ja EU:n rajalla

Kuvituskuva: Shutterstock

Pohjoismaiset luterilaiset ja katolilaiset kirkonjohtajat vaativat julkaisemassaan kannanotossaan henkilökohtaista ja yhteistä vastuunottoa lähimmäisistä. Kannanoton on allekirjoittanut muun muassa arkkipiispa Tapio Luoma.

Luterilaisten ja katolilaisten kannanotossa todetaan: ”Juuri nyt sekä uusi koronavirus että pakolaistilanne Euroopan laidoilla haastavat fyysisiä ja henkisiä rajojamme. Molemmille haasteille on yhteistä se, että ne vaativat henkilökohtaista ja yhteistä vastuunottoa, yli kaikkien rajojen ja täysin poliittisista kannoista riippumatta. Ne haastavat meitä ihmisinä ja lähimmäisinä. Taakat on jaettava ja kannettava yhdessä. Jos epäonnistumme, menetämme inhimillisyytemme.”

”Monimutkaiset poliittiset, kulttuuriset, taloudelliset ja demokraattiset ongelmat aiheuttavat oikeutettua huolta ja pelkoa. Pelot on otettava tosissaan, mutta ne eivät saa pitää meitä vankinaan ja estää meitä ottamasta vastuuta.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Jos haluamme täyttää inhimillisyyden edellytykset, emme koskaan voi hyväksyä sitä, että pakenevat lähimmäiset epäinhimillistetään ja pelkistetään uhaksi. Ihmisarvoinen vastaanotto, toimiva turvapaikkaoikeus ja jaettu vastuu pakenevista ihmisistä ovat velvollisuuksiamme demokraattisina maina ja ihmisinä.”

Kannanotossa sanotaan myös: ”Eurooppaan kohdistuva vaara ei ole ensi kädessä lähtöisin niistä tuhansista ihmisistä, jotka ovat pakomatkalla maanosan rajoilla. Se on ennemminkin lähtöisin tulevaisuudenuskon puutteesta, yleismaailmallisten arvojen ja ihmisarvon menetyksestä sekä lyhytnäköisestä politiikasta kaikissa leireissä. Vaarana on, että turrumme, kunnes menetämme yhteisen lähimmäisenrakkautemme.
Yksi asia tuo kuitenkin toivoa. Kokemus Pohjoismaista osoittaa, että lähimmäisenrakkaus ja solidaarisuus pakenevia ihmisiä kohtaan ovat tallella.”

Kannanoton allekirjoittaneiden joukossa on piispoja ja kirkonjohtajia kaikista Pohjoismaista. Suomesta kannanoton on allekirjoittanut arkkipiispa Tapio Luoma.