Pirkko Jalovaara syyttää MOT-ohjelmaa ääniraidan väärentämisestä

Julistaja ja esirukoilija Pirkko Jalovaara syyttää Ylen MOT-ohjelmaa asiayhteydestään irrotetun TV7:n ohjelman ääniraidan käyttämisestä virheellisesti kuvaamaan Jalovaaran opetusta Kallion kirkossa järjestetyssä rukoustapahtumassa. Jalovaaran mukaan kirkossa otetun kuvan päälle on editoitu TV7:n televisiolähetyksestä otettuja irrallisia lauseita ja annettu ymmärtää, että Jalovaara on Sanan ja Rukouksen illassa opettanut demonin tulevan lääkkeen kautta ihmiseen.

– Toisesta asiayhteydestä on irrotettu asioita kirkkokuvan päälle, ja väitetään, että näin opetan. Ihmiset ovat tulleet sanomaan, että he olivat paikalla eivätkä ole kuulleet tällaista, kertoi Jalovaara Radio Dein haastattelussa maanantaina.

Jalovaaran mukaan MOT:sta oltiin yhteydessä TV7:aan, mutta toimitusjohtaja Martti Ojares oli kieltänyt TV7:n materiaalin käytön ohjelmassa. Myös Kallion kirkon vt. kirkkoherra Riitta Männistö oli kieltänyt kuvaukset Sanan ja Rukouksen illassa vedoten ihmisten yksityisyyden suojaan.

SEKL_valona ja suolana 1kk

Radio Dein saamien tietojen mukaan Pirkko Jalovaara oli kuitenkin antanut MOT:n toimittajalle kuvausluvan kirkkoon. Jalovaara oli perustellut ratkaisuaan sillä, että kirkkosali on julkinen tila.

Jalovaara ei omien sanojensa mukaan tiennyt, miten ”sisältöjä tultaisiin jälkikäteen manipuloimaan”. Jalovaara sanoo, että MOT:n Kallion kirkkosalin tapahtumia kuvaavaan juttuun on liitetty ääniraita televisiossa esitetystä rukoustilanteesta.

– Yksittäinen lause on poimittu TV7:sta rukouksesta, jossa rukoillaan ihmisen puolesta, joka on syönyt satoja kiloja lääkkeitä ja hän pyytää rukousta ja voimaa, että voisi vapautua niistä.

Pirkko Jalovaara sanoo, ettei hän harkitse oikeustoimia MOT-ohjelmaa vastaan, vaikka hän esittää ohjelmatekijöiden toimineen harhaanjohtavasti.

”Armolahjoista en voi luopua”

Oletko opettanut, että kaikki sairaudet johtuvat demoneista?

– Kuka ikinä väittää että kaikki sairaudet ovat demoneista. Ihmiset eivät itsekään tiedä, minkä takia he ovat sairastuneet. Useimmat syöpäpotilaat eivät tiedä, mistä sairaus on tullut, eikä kukaan meistä mene sanomaan, että ”no, se on varmaan demoneista”. Nämä ovat sellaisia asioita, jotka tarvitsevat äärimmäisen paljon rukousta.

– Se, että joku vääntää näitä minun sanojani, ei ole niin tärkeää kuin se, että ne laitetaan Raamatun sivuille ja annetaan ymmärtää, että Jumala sanoo näin. Ei lääketiede ole saatanasta, kuten media antaa nyt ymmärtää minun opettaneen.

Pirkko Jalovaara sanoo irtisanoutuvansa väitteestä, jonka mukaan hän puuttuisi ihmisten lääkkeiden käyttöön tai lääkärissä käymiseen. Jalovaaran mukaan hänellä ei ole halua opettaa tällaisista asioista.

– Olen opettanut 26 vuotta, miten rukous parantaa ja mitä Raamattu sanoo tästä asiasta. Se, että rukous parantaa erilaisia sairauksia ja että riivaajat ovat olemassa, on mainittu Raamatussa. Tulee aina olemaan ihmisiä, jotka pyytävät tähän apua. He itse tietävät, että heihin on tullut jostakin paha henki, ja se aiheuttaa heissä monenlaista häiriötilaa, sairaus on yksi niistä.

– Nämä ovat perusasioita, jotka kuuluvat uskovan ihmisen elämään. Meidän kuuluu rukoilla, parantaa sairauksia ja vapauttaa riivaajia. Vaikka nyt ilmenee, että minun pitäisi repiä joitakin sivuja Raamatusta pois ja unohtaa määrätyt asiat, niin minulla ovat nämä lähtökohdat, jotka ovat Raamatussa ja jotka ovat minulla olleet alusta asti, kun olen saanut parantamisen armolahjat. Sanovat ihmiset mitä tahansa, niin perusasioista en voi luopua.

”Teen jatkossakin hartiavoimin työtä”

Pirkko Jalovaara sanoo jatkavansa toimintaansa Ylen MOT-ohjelmasta syntyneestä kohusta huolimatta.

– Olen johdatuksessa miten Jumala vie tätä asiaa eteenpäin.

Jalovaaran mukaan ”sadat ihmiset ovat rohkaistuneet hänen työstään” ja nämä ihmiset ”haluavat jatkossakin seisoa rinnalla”.

Osa kirkkoherroista ja piispoista on maanantaisen MOT-ohjelman jälkeen irtisanoutunut julkisuudessa työyhteydestä Pirkko Jalovaaran kanssa. Helsingin piispa Irja Askola ja Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo ovat sanoneet irtisanoutuvansa MOT:n esittämistä Jalovaaran opetuksista, mutta kertoneet haluavansa keskustella ensin Jalovaaran kanssa ennen kuin päättävät jatkotoimista.

– Jumala avaa ovia ympäri maailmaa, nyt torstaina puhun Pietarissa isossa konferenssissa Pietarin eri kirkoissa, seuraavaksi puhun Ruotsissa, Latviassa, Virossa ja väillä Suomessa. Missä ovet avataan, siellä teen hartiavoimin jatkossakin työtä.

Pirkko Jalovaara on 26 vuoden aikana kiertänyt puhumassa noin 300 luterilaisessa kirkossa. Vuosittain hän opettaa noin sadassa kirkossa. Pirkko Jalovaaran Sanan ja Rukouksen ilta on seurattavissa Radio Deissä perjantaisin ja TV7:ssa sunnuntaisin.

MOT:n toimittaja Kirsi Skön pitää Jalovaaran väitteitä ääniraidan harhaanjohtavasta käytöstä täysin uskomattomana väitteenä.

– Väite lainauksen väärentämisestä ei missään nimessä pidä paikkaansa. Asian voi milloin tahansa tulla tulla tarkastamaan alkuperäisiltä nauhoilta, Skön kommentoi Jalovaaran väitteitä Radio Deille.

Lue myös:

Jälkipuintia Pirkko Jalovaaran opetuksesta

Johanna Korhonen Jalovaarasta: Kirkon johtamisjärjestelmä ei toimi

Radio Dei julkaisi Kallion kirkon äänitallenteen kokonaisuudessaan

MOT:n Kirsi Skön: Jalovaaran väite väärentämisestä ei pidä paikkansa

Junkkaala MOT-ohjelmasta: ”Epäusko Paholaisen aiheuttamaa – eivät sairaudet”

Valtaosa kirkon työntekijöistä uskoo saatanan olemassaoloon

Radio Dei Radiot_fi