Piispa Simo Peura: ”Koen vaikeana, kun rahoja käytetään vaikuttamiskeinona”

 

Lapuan piispa Simo Peura suhtautuu varauksellisesti ratkaisuihin, joissa kirkollisilta järjestöiltä aletaan leikata määrärahoja ylikuumentuneen julkisen keskustelun seurauksena.
– Koen vaikeana, kun määrärahoja ruvetaan käyttämään vaikuttamiskeinona. Siinä ollaan hirveän lähellä painostamista, toteaa piispa Peura Radio Dein haastattelussa.

Piispa Simo Peuran mukaan olisi kiireesti syytä ”laittaa jäitä hattuun, suhteuttaa tilanne ja nähdä kokonaisuus”. Peura ei pidä Älä alistu! -kampanjaa onnistuneena, mutta sitä seurannut julkinen keskustelu on ollut hänestä kohtuutonta ja täynnä ylilyöntejä.

Tampereen seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti eilen avustustensa jäädyttämisestä kahdelle Älä alistu! -kampanjassa mukana olleelle kirkon piiriin kuuluvalle järjestölle. Rahahanat suljettiin Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykseltä ja ja Suomen Ev-Lut. Kansanlähetykseltä.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Arkkipiispa Kari Mäkinen arvioi Ylen haastattelussa kampanjakohun ollessa kuumimmillaan, että kampanjan ympärillä käyty keskustelu panee seurakuntia ottamaan kriittiseen tarkasteluun kolehtimäärärahojen osoittamisen kampanjassa mukana oleville järjestöille.

Peura korostaa, ettei hän kokenut arkkipiispan lausunnon sisältäneen minkäänlaista painostusta, vaan kyse oli eri vaihtoehtojen harkitsemisesta sekä sen arvioimisesta, mihin tilanne saattaa johtaa.

– Kun kolehtimäärärahoista päätetään asianosaisissa toimielimissä, niin silloin arvioidaan tätä ja kyllä varmasti ylipäänsä tällaisissa tilanteissa harkintaa pitää käyttää, sanoo Peura.

Piispan mukaan nyt tarvitaan viileää harkintaa ja asioiden asettamista oikeisiin mittasuhteisiin.

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen asettui eilen varovaisesti ymmärtämään suurta huomiota herättänyttä Älä alistu! -kampanjaa. Häkkinen hämmästeli hiippakuntansa lehdille lähettämässään tiedotteessa kampanjan käynnistäneiden kirkollisten järjestöjen määrärahojen epäämispuheita ihmetellen miksei kirkossa sallita moniäänisyyttä.

Järjestöissä eri tavoin ajattelevia

Häkkisen tavoin Lapuan piispa Simo Peura tapaa runsaasti herätysliikejärjestöihin kuuluvia ihmisiä hiippakunnassaan Etelä-Pohjanmaalla. Peura tähdentää, että järjestöissä on mukana hyvin erilaisia ja eri tavoin ajattelevia ihmisiä.

– Osa toimii meidän seurakunnissa luottamushenkilöinä ja vastuunkantajina. Vaikka heillä ehkä on hengellinen koti jossain herätysliikkeessä, niin kuitenkin he toimivat paikallisseurakunnissa vastuullisina vastuunkantajina. Sitten on niitä henkilöitä, joiden suhde kirkkoon on huomattavan paljon kriittisempi ja jotka ovat ottaneet etäisyyttä.

– Minun toiveeni olisi se, että näiden liikkeiden johdossa toimittaisiin siten, että pystyttäisiin kannustamaan ihmisiä olemaan mukana paikallisseurakunnan toiminnassa, osallistumaan siihen ja kohtaamaan siellä myös niitä, jotka ajattelevat joistain asoioista eri tavoin kuin he.

Kuuntele Lapun piispa Simo Peuran vastaus kysymykseen: ”Mitä mieltä te olette Älä alistu! -kampanjan käynnistäneiden järjestöjen määrärahojen epäämispuheista?”

Simo Peuran haastattelu kokonaisuudessaan Radio Dein Toivon Päivässä perjantaina 1.4. klo 14.40. 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)