Piispa Repo: Uskonnon merkitys luultua syvemmällä kulttuurissa – Vaikea kuvitella kuningatar Elisabetin hautajaisia uskonnottomina

 

Uskonto vaikuttaa niin kulttuurissa kuin ihmisissä. Piispa Matti Repo muistuttaa myös, että kristillisen kirkon elinvoima ei riipu jäsenten määrästä.

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo vieraili vuoden 2023 ensimmäisellä Radio Dein ja Kotimaa-lehden Piispan kyselytunnilla. Teemoja olivat niin rauhan vaaliminen sodan aikana, sata vuotta täyttänyt uskonnonvapaus Suomessa, eduskuntavaalien teemat kuin piispan näkemys evankelioimistyön merkityksestä kirkossa.

Kyselytuntien kestoteemana on ollut kirkosta eroaminen. Revoltakin kysyttiin, miten kirkon pitäisi reagoida laskevien lukujen valossa. Hän näkee, että kirkon ja kristillisyyden rooli on maallistumisesta huolimatta edelleen syvemmällä meissä ja kulttuurissamme kuin tajuammekaan.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Suomessakaan kristillisen kirkon elinvoima ei riipu siitä, onko siinä neljä miljoona jäsentä vai paljon vähemmän. Kirkolla on se hengellinen voima ja vaikutus jäsenkunnan elämässä. Jäsenet eivät välttämättä aina huomaa sitä.

– On vaikea kuvitella minkälaista kulttuuria luo uskonnoista riisuttu kulttuuri. On vaikea kuvitella, minkälaiset olisivat olleet kuningatar Elisabetin uskonnottomat hautajaiset.

Rautjärven kirkon palo – miksi pääministeri ei kommentoinut?

Rautjärven kirkon tuhopoltto jouluaamuna järkytti monia suomalaisia niin sosiaalisessa mediassa kuin etenkin kirkon rauniolla vierailleita ihmisiä. Yksi puheenaihe on kuitenkin ollut, miksi pääministeri Sanna Marin tai tasavallan presidentti Sauli Niinistö eivät kommentoineet kirkkopaloa julkisuudessa. Mitä piispa Repo ajatteli politiikan yläportailla olleiden hiljaisuudesta?

– Niin. Olisihan se antanut viestin, että ”olemme huolissamme suomalaisen kulttuurin ytimessä olevan kirkon ja jumalanpalvelusten säilyvyydestä”. Ehkä he eivät sitä hoksanneet.

Repo olisi nähnyt tällaisen viestin olleen paikallaan. Sen sijaan hän aprikoi toisenlaista tilannetta.

– Minkähänlaisia kannanottoja oltaisiinkaan kuultu, jos kyse olisi ollut jonkun muun uskontokunnan temppelistä?

Yhtä lailla Repo pohtii, minkälainen kansainväinen kohu siitä olisi syntynyt, jos kyseessä olisi ollut enemmistöuskonnon rakennuksen sijaan jonkun muun uskontokunnan pyhä rakennus.

Sitä Repo piti hyvänä, että kirkollisista asioista vastaava ministeri Petri Honkonen vieraili Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkisen kanssa Rautjärven kirkon raunioilla.

Piispan kyselytunnilla keskiviikkona 11. tammikuuta piispa Revolle kysymyksiä esittivät Iltalehdestä politiikan toimittaja Elli Harju, Kotimaa-lehdestä artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen, Uusi Tie -lehden toimittaja Virpi Kurvinen sekä kyselytuntia isännöinyt Ariel Neulaniemi Radio Deistä.

Minkälaisia teemoja piispa Repo toivoisi poliittikkojen ja toimittajien nostavan esille eduskuntavaalien alla? Tähän ja muihin kysymyksiin kuulet piispan vastaukset Dei Plussasta. Kuuntele Piispan kyselytunnin kaikki jaksot täältä.

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)