Piispa Luoma rukoili anteeksiantamuksen ilmapiiriä kirkolliskokoukseen

 

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma saarnasi kirkolliskokouksen avajaismessussa tänään Maarian kirkossa anteeksiantamuksesta.
”Anteeksiantamuksen ilmapiirissä ei ole kyse vain minusta ja suhteestani lähimmäisiin. Kysymys on niinkin suuresta asiasta kuin suhteestani Jumalaan.”
Luoman mukaan anteeksiantamuksen ilmapiiri tuo kirkolliskokoukseen avoimuutta.

Piispa Tapio Luoma viittasi saarnassaan kirkolliskokouksen toukokuussa 1999 hyväksymään evankeliumikirjaan, jossa sanotaan elämämme perustuvan anteeksiantoon, jonka saamme Kristuksen ristinkuoleman ansiosta.

– Se velvoittaa meidät kohtaamaan lähimmäisemme ystävällisesti, lempeästi ja anteeksiantavasti. Tällainen asenne tekee mahdolliseksi sen, että Jumalan moninaiset lahjat pääsevät vaikuttamaan kaikessa rikkaudessaan.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Evankeliumien todistus Herrastamme painottaa, että hengellinen elämä, meidän Jumala-suhteemme, on aina sellaista, että se koskettaa meidän suhdettamme lähimmäisiimme.  Ja päinvastoin. Jo rakkauden kaksoiskäsky tämän paljastaa: Jumalan ja lähimmäisen rakastaminen kuuluvat yhteen niin oleellisesti, että niitä ei voi toisistaan erottaa. 

Luoman mukaan anteeksiannossa on kyse ”anteeksiantamuksen ilmapiiristä”, ei pelkästään yksittäisistä anteeksiantamisista koettujen loukkausten ja vääryyksien jälkeen.

Luoma kysyy, mitä tämä voisi tarkoittaa kirkolliskokouksessa.

– Anteeksiantamuksen ilmapiirissä minä koen saavani olla oma itseni, rajallinen ja erehtyväinen ihminen.  Voin luottaa siihen, että minua ei hyljeksitä sen vuoksi, mitä olen, mitä edustan tai edes mitä sanon.  Anteeksiantamuksen ilmapiirissä uskallan sanoa ääneen mielipiteeni, vaikka se olisi keskeneräinen ja monien toisten mielestä varmasti erikoisesti perusteltu. Minun ei tarvitse pelätä sitä, että leimaudun vähemmän vakavasti otettavaksi edustajaksi, vaan voin rohkeasti, vapaasti ja avoimesti osallistua keskustelujen ja mielipiteiden vaihdon avulla siihen varsinaiseen prosessiin, miksi me kirkolliskokouksessa olemme, siis Jumalan tahdon kyselemiseen.

 

Kirkolliskokouksen syysistuntokausi on 5.-9.11.2012. Kokouspaikka on Turun kristillinen opisto.