Piispa Laajasalon mielipidekirjoitus ja Elokapina saivat aikaan kirkosta eroamispiikit

 

Eroakirkosta.fi-verkkosivuilla oleva pylväsdiagrammi kertoo päiväkohtaiset kirkosta eroamiset. Tänä vuonna korkein päiväkohtainen eromäärä oli 14.10., jolloin sivuston kautta erosi 364 ihmistä.

Helsingin piispa Teemu Laajasalon rokotemyönteinen kirjoitus Helsingin Sanomissa 18.10. johti yhteensä lähes 600 ihmisen eroamiseen kirkosta.

”Jokaisen ihmisen, jolla siihen ei ole lääketieteellistä estettä, on velvollisuus ottaa koronarokote. Rokotteesta kieltäytyvä toimii itsekkäästi ja moraalittomasti”, kirjoittaa piispa Teemu Laajasalo Helsingin Sanomissa. Kirjoitus sai aikaan kirkosta eroamispiikin Eroakirkosta.fi-verkkosivuilla julkaistun tiedotteen mukaan.

Tiedotteen mukaan ihmiset kertoivat muun muassa tällaisia syitä erolle:  ”Laajasalon täysin epäkristillinen ja epätieteellinen mielipidekirjoitus”, ”syyllistävät kommentit koronarokottamattomia kohtaan” ja ”vihapuhe ja ihmisten vastakkainasettelu”.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Eroakirkosta-palvelun käyttäminen ei kuitenkaan edellytä palautteen antamista, joten varmuudella ei voida sanoa, mikä on ollut eron syy. Tampereen Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Jori Mäntysalo kuitenkin toteaa Helsingin Sanomille, että tavallisesti ihmisiä eroaa päivittäin keskimäärin 75. Maanantaina 18.10. mielipidekirjoituksen julkaisemisen jälkeen kirkosta erosi 242 ihmistä, tiistaina 19.10. luku oli 364.

Erotilaston perusteella rokotevastaiset kirkosta eroajat ovat keskimääräistä vanhempia ja hieman useammin naisia. Syyskuussa keski-ikä oli 33 vuotta ja naisia 50 %, Laajasalon kirjoituksen jälkeen keski-ikä nousi 39 vuoteen ja naisten osuus 60 prosenttiin, tiedotteessa kerrotaan.

Elokapina aiheutti edellisen eropiikin

Edellinen eropiikki aiheutui Mäntysalon mukaan Elokapinasta. Tampereen seurakuntien oli tarkoitus järjestää yhdessä Elokapinan kanssa Lajien surusaatto perjantaina 15.10. Tapahtuma kuitenkin peruttiin sen saaman kielteisen palautteen vuoksi. Kritiikki kohdistui erityisesti seurakuntien yhteistyöhön Elokapinan kanssa. Ajanjaksolla 13.10.-15.10. kirkosta erosi yhteensä 747 ihmistä.