Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Piispa Kallialan evästys kirkolliskokoukselle: Nöyryyttä ja suhteellisuudentajua

 

Rohkeutta ja reippautta, mutta myös nöyryyttä ja suhteellisuudentajua. Siinä piispa Kaarlo Kallialan evästys Turkuun kokoontuneelle kirkolliskokoukselle.

Turun piispa puhui kokousedustajille kirkolliskokouksen avajaismessussa maanantaina.

Piispa Kaarlo Kalliala pohti kirkolliskokouksen avajaismessun saarnassa kirkkovuoden aikaa, jolloin Kristus on helatorstaina poistunut eikä helluntain Henkeä ole vielä vuodatettu.

– Olisivatko nämä kymmenen päivää toisenlainen tutkiskelun aika kuin paastonaika – ei niinkään pois panemisen kuin käyttöön ottamisen ja toisin näkemisen ja hahmottamisen ajanjakso, kysyy Kallilala.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Kalliala toteaa, että Jesaja käyttää sellaista kuvaa Hengestä, joka tuo väistämättä mieleen Lutherin vertauksen Kristuksesta ja hänen armostaan. Jesajan mukaan Henki virtaa ja valuu kuin sadevesi ja saa kuivillaan olleen uuden sukupolven versomaan ja vihannoimaan.

– Koolle tullutta kirkolliskokousta tämä Jesajan katkelma ja sekä kirkkovuoden että tämä maailmanaikakin kutsuvat sekä rohkeuteen ja reippauteen että nöyryyteen ja suhteellisuudentajuun,  Kalliala sanoi.

– On kyllin ottaa näistä kaksi yhdistelmää eli reipas nöyryys ja rohkea suhteellisuudentaju. Varsinkin, jos nämä ottaa omaksi asiakseen eikä ensisijaisesti odota semmoista muilta: kuka tahansa tai jok’ikinen on epämukavuusalueellaan, kun yrittää kuunnella, mutta haluaa myös tulla kuulluksi. Tai kun katsoo edistävänsä olennaista ja milteipä elintärkeää, mutta saa huomata ennenkin ajatellun ja toisaallakin koetun; kun pettyy ja ärtyy, muttei voi olla huomaamatta itse tuottavansa niin ärtymystä kuin pettymystäkin.

– Vaan sehän tässä kristillisessä uskossa onkin niin valtaansa ottavaa, että se ulottuu laidasta laitaan ja myöntää koko elämän: se antaa välineet ja horisontin yhdistää vastakohtaisuuksia. Se tunnustaa sekä aikuisuuden että lapsuuden, se tunnistaa niin itsenäisyyden kuin riippuvuudenkin, pohti Kalliala Turun Maarian kirkossa.

Pekka Simojoki pyysi Hengen voimaa kokoukseen

Avajaismessussa kirkolliskokousedustajien kuoro lauloi edustaja Pekka Simojoen kirkolliskokoukselle tekemän laulun nimeltään Tule henki.

Lauluryhmää johti Pekka Simojoki ja edustaja Liisa Teräslahti säesti pianolla. Lauluryhmässä olivat mukana Anna-Mari Kaskinen, Päivi Linnoinen, Johanna Korhonen, Åsa Westerlund, Pauli Niemelä, Martti Murtoperä, Matti Huomo, Kimmo Kääriäinen ja Tapio Luoma.

”Tule henkäys hiljainen, auta askeleitamme. Avaa aarteita autuuden, puhu Puolustajamme. Henki toivon ja totuuden, Henki rauhan ja rakkauden, Henki voiman ja viisauden, Sana kirkasta meille.”

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)