Ihmisiä ja ilmiöitä: Jooga alkoi muistuttaa Sofia Ziessler-Korpin elämässä uskontoa Kotimaa: Vapaakirkon kesätapahtumassa juhlitaan sekä seurakuntia että 100-vuotiasta kirkkokuntaa

Piispa Jukka Keskitalo kantaa huolta Ukrainan tilanteesta ja kehottaa hiippakuntansa seurakuntia esirukoukseen

 

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo. Kuva: Kirkon kuvapankki/Tapani Uusikylä

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo julkaisi Facebookissa pitkän päivityksen, jossa hän ottaa kantaa Ukrainan kiristyvään tilanteeseen. Piispa kehottaa hiippakuntansa seurakuntia esirukoukseen maailmanpoliittisen tilanteen puolesta.

Piispa Keskitalo kertoo julkaisemassaan kannanotossa, että moni ihminen on viime viikkojen seurakuntavierailuilla purkanut hänelle huoltaan ja pelkojaan Ukrainan kiristyneen tilanteen vuoksi. Keskitalo näkee erityisen huolestuttavana sen, että nyt puheisiin on noussut sodan mahdollisuus Euroopassa.

Piispa toteaa Venäjän väittävän, että siihen kohdistuu sotilaallista uhkaa, ja siksi se tavoittelee etupiiriä itselleen. Mikä tämä uhka on, sitä Venäjä ei ole pystynyt konkretisoimaan.

Perheniemi neliöb. vkot 23-24. MJa

– Tosiasiallisesti mitään sellaista uhkaa, joka oikeuttaisi Venäjän uhittelun naapureitaan kohtaan, ei ole olemassa, Keskitalo sanoo.

Piispan mielestä Venäjä on hybridivaikuttamisen ja hämmentämisen supervalta.

– Kuten nytkin näemme, se on kyennyt taitavalla toiminnallaan muuttamaan koko maailmanpolitiikan keskustelunaiheet mieleisekseen ja saanut koko maailman spekuloimaan sillä, mitä Venäjä nyt aikoo tehdä. Ja kukapa enää puhuu Krimin valtaamisesta, kun huomio on jo siirretty muihin asioihin, piispa Keskitalo tuumaa.

Keskitalo toteaa, että muun maailman tulee olla yhtenäinen varoittaessaan Venäjää talouspakotteista, jos se hyökkää Ukrainaan.

Kaikesta huolimatta piispan mukaan ainoa vastuullinen ajattelumalli tässä tilanteessa on panostaa diplomatiaan, ja sillä saralla Suomi on toiminut aktiivisesti.

– Tasavallan presidentti Sauli Niinistön toimet saavat laajasti arvostusta ympäri maailmaa ja myös ulkoministeri Pekka Haavisto on puheissaan ollut hyvin analyyttinen ja viisas. Jospa järki sentään vielä voittaisi.

Piispa Kesitalon mukaan Suomessa saamme elää turvallisella mielellä, eikä meihin kohdistu suoraa uhkaa.

Voimme toimia rauhan välikappaleina lähipiirissämme ja voimme rukoilla viisautta ja malttia maailman johtajille.

– Olisi kuitenkin pään pistämistä pensaaseen ajatella, että Suomi olisi jotenkin täysin immuuni ja erillinen saareke tässä valtapelissä. Miten Suomi pitkällä tähtäimellä hoitaa omat kansalliset turvallisuustarpeensa – nykymallilla vai Naton jäsenenä – siihen en ota kantaa. Keskustella asiasta kuitenkin kannattaa, piispa muistuttaa.

Mitä voimme siis tavallisina ihmisinä tehdä, kysyy piispa. Hän rohkaisee ristimään kädet ja kääntymään Jumalan puoleen.

– Voimme toimia rauhan välikappaleina lähipiirissämme ja voimme rukoilla viisautta ja malttia maailman johtajille. Kehotan kaikkia Oulun hiippakunnan seurakuntia kantamaan jumalanpalvelusten esirukouksissa Jumalan eteen Ukrainan kansaa ja koko maailmanpoliittista tilannetta.

Piispa päätti somepäivityksensä Fransiskus Assisilaisen rukoukseen.