Piispa Jolkkonen Venäjän hyökkäyssodasta: Lopettakaa ukrainalaisten ja omien sotilaidenne veren vuodattaminen välittömästi!

 

Kolmen kirkkokunnan yhteinen rauhanrukoustiliasuus pidettiin Pyhän Henrikin kirkon pihalla. Kuva: Kirkon kuvapankki/Marko Tervaportti

Venäjä juhlii voitonpäivänään hyökkäyssotansa sotasaaliina suurta petosta, totesi Kuopion piispa Jari Jolkkonen puheessaan kolmen kirkkokunnan yhteisessä rauhanrukouksessa Eurooppa-päivänä 9.5.2022.

Suomessa toimiva katolinen kirkko, Suomen ortodoksikirkko ja Suomen evankelisluterilainen kirkko järjesti piispojen johdolla rauhanrukoustilaisuuden Pyhän Henrikin kirkon pihalla Eurooppa-päivänä kello 15 alkaen. Pyhän Henrikin kirkko sijaitsee lähes Venäjän suurlähetystöä vastapäätä Helsingin Tehtaankadulla.

Piispa Jari Jolkkonen tuomitsi tilaisuudessa Venäjän hyökkäyssodan järkyttävät raakuudet ja ilmaisi syvän pettymyksensä Venäjän ortodoksikirkon toimiin sodan keskellä.

Perheniemi neliöb.(vuosisop.)23.3.alk. MJa

”Paatuneinkaan ihminen ei voi pestä puhtaaksi näitä syntejä ja rikoksia, ei edes patriarkka Kirill, jonka toimet ovat olleet raskas pettymys sekä hänen omille uskovilleen että meille ekumeenisille kumppaneille. Tuhotöiden todistusaineisto on musertava, eikä niitä voi selittää lavastuksiksi. Raakuudet ovat systemaattisia, eikä niitä voi selittää yksittäisten sotilaiden hairahduksiksi”, Jari Jolkkonen sanoi ja totesi länsimailla olevan velvollisuus auttaa Ukrainaa kaikin tavoin.

Paatuneinkaan ihminen ei voi pestä puhtaaksi näitä syntejä ja rikoksia.

”Länsimailla on velvollisuus auttaa Ukrainaa humanitaarisesti, taloudellisesti ja sotilaallisesti. Euroopan päättäjien pitää uskaltaa kastroida Venäjän raiskaaja-armeijaa rahoittavat kaasu- ja öljyputket. Ja meidän kaikkien tulee olla valmiita kantamaan sen tuomat kivut ja vastoinkäymiset.”

Jolkkosen mukaan Venäjän valtionjohdon on syytä tietää, että maailma katsoo Venäjän irvokkaita paraateja halveksien, mutta myös sen, että Venäjän naapurit haluavat elää sovinnossa Venäjän kanssa.

Piispa Jari Jolkkonen. Kuva: Kirkon kuvapankki/Marko Tervaportti

”Kaiken verenvuodatuksen jälkeen se ei onnistu ilman pitkää ja kivuliasta prosessia, johon kuuluu keskustelun aloittaminen, totuuden tunnustaminen, oikeudenmukaisen rauhan etsiminen, ja halu korvata ja korjata. Ensimmäinen askel on verenvuodatuksen lopettaminen. Siksi vetoamme tänään: Jumalan nimissä lopettakaa ukrainalaisten ja omien sotilaidenne veren vuodattaminen välittömästi!”

Kolmen kirkon yhteisen rukoushetken toimittivat Suomessa toimivan katolisen kirkon emerituspiispa Teemu Sippo SCJ, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sekä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat Jari Jolkkonen, Kaisamari HintikkaBo-Göran Åstrand ja Teemu Laajasalo. Rukoushetkeen osallistui myös Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri, metodistikirkkoa edustava Mayvor Wärn-Rancken.