Pekka Laukkarinen: Korona vei keikat – ”Vakavasti mietin muita töitä”

 
@Mika Nuorva

Pekka Laukkarinen teki pitkään yli kaksisataa keikkaa vuodessa. Sitten tuli korona, joka tyhjensi kalenterin kerta heitolla. Joitain armopaloja riitti vielä viime syksylle, mutta nyt on pakko vaihtaa alaa. Se ei olekaan pikku juttu.

Pekka Laukkarinen on ollut yksi eniten keikkailleista artisteista Suomessa. Hän on toiminut päivittäisenä ruutukasvona MTV Juniori -kanavalla ja julkaissut kuusi kokopitkää joko aikuisille tai lapsille suunnattua levyä. Laukkarisesta olisi voinut aikoinaan tulla kilpatanssija, kunnes tanssiura keskeytyi ja musiikki vei miehen mennessään. Keikkailusta tulikin vuosien päivätyö. Vasta kulttuurialan pysäyttämät koronarajoitukset saavat puheliaan miehen hiljaiseksi.   

”Totuus on se, että alaa on ehkä ihan pakko vaihtaa.”

Radio Dein Raatihuoneessa vieraillut Pekka Laukkarinen totesi työtilanteensa olleen viime vuonna hyvin erikoinen.

Sansa neliöb 15.2-15.3. MJa

– Viime maaliskuusta alkaen työt olivat ensiksi kuusi kuukautta täysin seis. Sitten töitä oli neljä kuukautta noin 50 prosenttisesti. Joulusta alkaen töitä ei ole ollut lainkaan. Tämän hetken kalenterin mukaan töitä ei ole näkyvissä ensi syksyyn asti. 

– Totuus on se, että alaa on ehkä ihan pakko vaihtaa. Tällä hetkellä tällä minun ammatillani ei elä, vaikka yksittäisiä keikkoja tälle keväälle tulisikin. ”Syksyksi voi tulla hyvin keikkaa” ajattelu ei auta tähän hetkeen, kun yrityksen menot ja omat elämänmenot asuntolainoineen pyörivät. 

Mitä sitä sitten tekisi?

Pekka Laukkarinen on siis elättänyt itsensä ja perheensä musiikilla. Muutakin työkokemusta on tosin ehtinyt jo kertyä. Laukkarinen opiskeli kirkon nuorisotyönohjaajaksi ja ehti tehdä alan töitä kymmenen vuoden ajan muun muassa Valkealassa ja kotikaupungissaan Porvoossa. Musiikki kuitenkin osoittautui tässäkin tapauksessa vahvemmaksi voimaksi, joka määräsi marssijärjestyksen ja samalla suunnan elämälle. Vuosia mentiinkin reilun kahdensadan keikan vuosivauhtia.

Sitten tuli korona. Viranomaisohjeistukset keskeyttivät hieman kyseenalaisesti koko kulttuurialan pyörimisen.

– Tämä on myös hyvä asia. Huomaan, että minun ei ole tarvinnut kahteenkymmeneen vuoteen pysähtyä ollenkaan miettimään sitä, mitä minä teen tai kuka minä olen. Kalenterini on tänä aikana kertonut sen, mitä teen työkseni.

”Ajattelin laittaa työhakemusta puolipäiväisestä paikasta huonekaluliikkeeseen”

Laukkarinen on joutunut miettimään alan vaihtamista aktiivisesti. Kahden pienen tytön isä on selannut työpaikkailmoituksia ja kommentoinut välillä läheisilleen mistä tahansa vaihtoehdosta.

– Mietin vakavasti muita töitä. Ajattelin laittaa työhakemusta puolipäiväisestä paikasta huonekaluliikkeeseen. Kun kerroin asiasta kavereilleni, he naurahtivat kommentilleni. He eivät ymmärtäneet, että vuosia töitä paiskineena muusikkona minun on vain pakko alkaa tehdä ihan mitä tahansa muuta työtä, jotta saan maksettua laskut ja elätettyä perheeni, Laukkarinen selventää.

– Rupesin miettimään, että aivan hyvin olla myyjänä jossain liikkeessä. Ajattelin laittaa työhakemusta puolipäiväisestä paikasta huonekaluliikkeeseen. Puhuin tästä jo vaimollekin, mutta ei minulla olisi ollut mitään pätevyyttä enkä olisi paikkaa saanut.

Suunnitelma b – Lapsuuden salainen haave?

Pekka Laukkarinen tunnetaan sanavalmiina kaverina. Tästä on ollut etua muusikkouden lisäksi myös muussakin esiintymisessä. Kyvyt on myös huomattu televisioviihteen puolella. Laukkarinen on ollut kaksi kertaa jopa Kultainen Venla –ehdokkaana juontamistaan tv-ohjelmista (paras lasten- ja nuortenohjelma: Onnenpäivä 2010, Sherlock 2012). Kokemusta löytyy television lisäksi myös radiojuontamisesta, kun Laukkarinen toimi muutama vuosi sitten Radio Dein Kesämiehenä aamujuontajan saappaissa.

Mitä oikeasti haluaisit kokeilla?

– Minulla on ollut lapsesta asti salainen haave. Haluaisin olla kenkäkauppias. Minulla nimittäin sattuu olemaan suvussa kenkäkauppiaita. Kouvolan ensimmäinen kenkäkauppa oli Kenkä-Laukkariset 1800-luvulla. Minun isäni lopetti liikkeen toiminnan 1970-luvulla. Jos olisin multimiljardööri, voisin perustaa kenkäkaupan, jossa myisin kauniita ja hienoja kenkiä ihmisillä. Ajatus ei ole koskaan ollut vakavassa pohdinnassa, mutta nyt huomaan, että tällainenkin ajatus rupeaa pulpahtamaan mieleen. Tähän ei ole ollut aiemmin tarvetta enkä ole ehtinyt.

En ole ahdistunut. Kerrankin saan pysähtyä miettiä, kuka minä olen.

– Tämä on minulle hieno hetki. Minulla on hyvä mahdollisuus olla pienten lasteni kanssa kotona. Minulla on mahdollisuus samalla pohtia, mihin suuntaan minä haluan elämässä edetä.

– Pakon edessä tapahtuvat asiat ovat minulle huikeita mahdollisuuksia. Minulle tällaiset tilanteet on annettu, jotta voi kasvaa eteenpäin ihmisenä.

Jumalan huolenpito – miltä se tuntuu pattitilanteessa? 

Pekka Laukkarinen on isä kahdelle pienelle tytölle, joista toinen on vasta runsaan kuukauden ikäinen. Paineet perheen elättämiseen luulisi kasvavan. Miten Jumalasta ja Kaikkivaltiaan huolenpidosta vuosia laulanut artisti kokee nämä ajat omissa nahoissaan?

– Ja jos asiaa miettii hengellisestä näkökulmasta, niin myöskään en koe ahdistusta tai toivottomuutta. Koen hyvin vahvasti, että minusta ja perheestäni pidetään huolta. Hyvin voimallisestikin koen, että tässä ollaan suuremmissa käsissä. Tässä elämäntilanteessa ihminen voisi olla äärettömän stressaantunut ja ahdistunut. Huomaan, että minä en ole.

Pekka Laukkarinen vieraili Radio Dein Raatihuoneessa 6.2.2021 (uusinta 10.2.2021) Milana Misicin kanssa. Artistien ajatuksia alan vaihtamisesta voit kuunnella TÄÄLTÄ.

 
Radio Dei Radiot_fi