”Patriarkka Kirill on Putinin talutusnuorassa”

 

Jukka Mallinen ja Jyrki Härkönen kävivät Viikon debatissa värikkään keskustelun Venäjän kirkosta.

Ukrainen kriisi viilentää Venäjän ortodoksisen kirkon ja Venäjän valtaapitävien välejä, sanoo Suomen ortodoksisen kirkon ylidiakoni Jyrki Härkönen. Kirjailija Jukka Mallisen mukaan näin ei ole, vaan kyse on ainoastaan poliittisesta teatterista, jonka tarkoituksena on pitää Ukrainan kirkko Venäjän ortodoksisen kirkon yhteydessä.

Härkönen ja Mallinen väittelivät Venäjän kirkon ja valtion suhteesta Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona. Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että Venäjän ortodoksinen kirkko on vaarassa menettää Ukrainan ortodoksisen kirkon yhteydestään, jos presidentti Vladimir Putin alkaa pilkkoa Ukrainaa osiin.

Kun Putin piti Krimin valtauksen jälkeen linjapuheensa, Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja patriarkka Kirill ei poikkeuksellisesti ollut paikalla kuuntelemassa puhetta. Jyrki Härkösen mukaan kyseessä oli Kirillin protesti Putinia kohtaan, mikä kielii kirkon ja Putinin välien viilenemisestä.

Jukka Mallisen mielestä Kirill on täysin Putinin ohjailtavissa ja jäi pois tilaisuudesta vain taktisista syistä. Tarkoitus oli Mallisen mukaan ainoastaan rauhoitella Ukrainan kirkkoa, vaikka todellisuudessa Kirill tukee Venäjän toimia Ukrainassa.

– Kirill on tehnyt kaikkensa kiskoakseen Ukrainan venäläiseen maailmaan, Mallinen sanoo.

Härkösen mielestä on ”käsittämätöntä” väittää, että patriarkka Kirill olisi Putinin ”käsikassara”.

– Hän on pikkupojasta asti palvellut ortodoksista kirkkoa ja saanut kananmunia niskaansa palvellessaan piispana kommunismin aikana. Kirill on Venäjän patriarkkoja pitkässä jatkumossa, jonka aikana ovat hallitsijat vaihtuneet moneen kertaan. Kirkko on pitänyt huolen siitä, että ortodoksisuus Venäjällä sailyy ja ihmiset saavat lohtua arkeen. Sitä eivät geopoliittiset heitot hetkauta, Härkönen linjaa.  

Viikon debatti uusitaan Radio Deissä keskiviikkona klo 13 ja sunnuntaina klo 20. Keskustelun voi kuunnella myös Radio Dein arkistosta.

 
Radio Dei Radiot_fi