Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Partioviikko houkuttelee etenkin aikuisia harrastuksen pariin

 

Partiotoimintaan halutaan lisää erityisesti aikuisia. Kuva: Suomen Partio

Parhaillaan käynnissä oleva vuosittainen Partioviikko houkuttelee suomalaisia tutustumaan partioon ja löytämään itselleen siitä harrastuksen. Tänä vuonna kohderyhmänä ovat erityisesti aikuiset.

Partioviikolla on ollut tämän viikon aikana ja sen jatkuessa ympäri Suomen tarjolla kymmeniä kaikille avoimia tapahtumia partiofestarista pop up -partiokoloihin. Partiosta kiinnostuneita on kutsuttu isojen tapahtumien lisäksi myös esimerkiksi yhteisten iltanuotioiden äärelle.

Kaikenikäisiä partiolaisia on kannustettu tuomaan ystävänsä mukaan partioon ja tutustuttamaan siten toimintaan. Tänään Helsingin keskustassa järjestettävissä aikuisten partiotaitokisoissa ystävän mukaanotosta jopa palkitaan: joukkueen jokaisesta partioon kuulumattomasta jäsenestä saa ylimääräisiä lähtöpisteitä. Tarkoituksena on ollut kynnyksen tekeminen mahdollisimman matalaksi harrastukseen tutustumisessa.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Kohderyhmänä erityisesti aikuiset

Tänä vuonna Partioviikon tapahtumilla tavoitellaan erityisesti uusia aikuisia mukaan ”kovassa kasvussa olevan” partioharrastuksen pariin.

”Aikuiselle partio vapaaehtoistyönä tarjoaa rentouttavaa vastapainoa työelämälle, mahdollisuuden oppia jatkuvasti uutta ja osallistua elämykselliseen ohjelmaan myös itse”, Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm sanoo Partion kotisivuilla.

Munsterhjelm kertoo myös partioharrastuksen tulevaisuudesta: ”Haluamme jatkuvasti kehittää myös uusille ja nykyisille partiovapaaehtoisille tarjoamaamme tukea. Tänä keväänä otamme esimerkiksi maanlaajuisesti käyttöön Paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä -työkalun ja lanseeraamme uusien vapaaehtoisten #partiokuntoon-valmennusohjelman.”

Pelastuspartio?

Perinteisesti hengelliset asiat ovat olleet partioharrastuksessa esillä. Partion perustamisessa kristilliset arvot toimivat perustana ja ne ovat sitä edelleen.

– Kokoontumisten jälkeen on yleensä pidetty hartaus ja iltaisin sisaruspiiri, jossa on toivotettu mukana oleville ”Hyvää yötä, Jeesus myötä!”. Jonkin verran on ollut myös hengellisiä nuotiolauluja. Itsenäisyyspäivän kirkko ja seppeleenlasku hautausmaalla ovat myös olleet perinteitä lippukunnassamme. Varsinaista partiolaisten kirkkoa olen ollut järjestämässä kerran, kertoo ikaalislähtöinen partiolainen Inka Mäkelä.

– Partiossa opetettavat arvot ovat kristillisiä. Leireillä kirkko on keskellä kylää, eli sinne perustetaan leiriseurakunta, jonka tehtävänä on tukea leirin hengellistä elämää järjestämällä mm. leirijumalanpalveluksia ja leiriehtoollisia. Eri ikäkaudet suorittavat myös taitomerkkejä, jotka liittyvät hengelliseen elämään ja seurakuntaan, kuvailee ikänsä partiota harrastanut Johanna Paloposki kokemuksiaan siitä, miten kristillisyys on hänen mielestään näkynyt harrastuksessa.

– Partiolla ja seurakunnalla on myös usein yhteisiä toimitiloja seurakunnan tarjotessa lippukunnille kokoontumistiloja eli koloja. Partio voi olla myös osa seurakunnan nuorisotyötä, hän jatkaa.

Kumpikin on kuitenkin huomannut, miten kristillisyys yhä useammin sivuutetaan ja miten se näkyy yhä vähemmän toiminnassa.

– Joskus vaikuttaa siltä, että jopa sisaruspiirin sanat ovat joillekin liikaa, Mäkelä harmittelee.

– Asiaan on kuitenkin myös puututtu: Suomen Partiolaisiin varta vasten perustettu toimikunta on ohjeistanut siitä, miten uskoa voi pitää rohkeasti esillä. Paloposki kertoo.

– Myös seurakunnissa pyritään satsaamaan enemmän partiotyöhön ja näyttämään siten esimerkkiä siitä, miten vapaaehtoistyö parhaimmillaan toimii, hän jatkaa vielä.  

Partioviikko vuosittaisena tapahtumana

Partioviikko järjestetään vuosittain tähän samaan aikaan ja tällöin partiolaiset näkyvät ja kuuluvat tavallista enemmän katukuvassa esimerkiksi erilaisten viikolla järjestettävien tapahtumien kautta. Partion kotisivujen mukaan monet partiolaiset myös käyttävät partioasua tai -huivia koulussa ja työpaikalla Partioviikon kunniaksi. Partiolaisia on maassamme noin 65 000.

Partioviikon arvioidaan tavoittavan tänä vuonna lähes 15 000 lasta. Erityisesti eskarilaiset ovat olleet kohderyhmänä, sillä kevään aikana noin 750 esikouluryhmässä vietetään Partioviikkoa. Partio tarjoaa esikoululaisille viikolla mm. luontoon, ensiapuun ja kansainvälisyyteen liittyvien partiotaitojen opettelua. Partioviikko huipentuu Rovaniemellä sunnuntaina järjestettävään kansalliseen kirkkopyhään oheisohjelmineen.

Lähde: Partio