Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kallion seurakunta siunaa ja laittaa liikkeelle ilmaisia Luottofillareita

 

Kalliolainen Måndag-toimisto on vastuussa pyörien pinkistä graafisesta ilmeestä.

Helsinkiläinen Kallion seurakunta laittaa kokeilumielessä liikkeelle ilmaisia, pantittomia ja kaikille kaupunkilaisille tarkoitettuja polkupyöriä luottamuspohjalta. Kokeilu alkaa ensi viikon sunnuntaina messun jälkeen.

Luottofillareiksi nimetyt polkupyörät siunataan käyttöön ja vapautetaan kaupunkilaisten ajettaviksi, kun messu päättyy sunnuntaina 3.5. klo 16. Luottofillari-perheeseen kuuluu tavallisten pyörien lisäksi lastenpyöriä ja temppupyörä, mukana on myös aikuisten kolmipyöräinen. Kunkin pyörän runkoon on maalattu kyseisen pyöräyksilön oma nimi (esimerkiksi Luther tai Pinko). Nimet on kerätty ihmisten ehdotusten mukaan.

Seurakunta toivoo, että pyörät tuovat paljon iloa  ihmisten arkeen. Taustalla vaikuttaa usko siihen, että viihtyisä kaupunki-ilmapiiri syntyy ihmisten välisestä luottamuksesta, hyvästä fiiliksestä ja elämisen meiningistä. 

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Pinkkien pyörien paja

Idea Luottofillareista syntyi jo viime vuonna, ja syksyllä Alppilan kirkon entinen pannuhuone sai uuden ilmeen pyöräpajana. Erilaisista taustoista tulevat ihmiset, yhdyskuntapalvelua suorittavat, työelämästä hetkeksi tippuneet, uusia tuttavuuksia etsivät, opiskelijat ja kiinnostuneet ohikulkijat ovat jättäneet kädenjälkensä paitsi pannuhuoneen seiniin ja sisustukseen, myös erityisesti pyöriin, jotka ovat saaneet pintaansa kirkkaan pinkin sävyn ja kylkeensä Luottofillari-tarran ja -logon. 

Maaleja, pyöriin kiinnitettäviä kylttejä, neuvoja, pajan somistustarpeita ja tietenkin rikkinäisiä pyöriä tempaukseen ovat lahjoittaneet lukuisat ihmiset. Budjetti on ollut vaatimaton, mutta talkoolaisten into ja työmäärä melkoinen. Kaikki innokkaat ovat edelleen tervetulleita ihastelemaan pajaa, nikkaroimaan pyöriä ja auttamaan projektissa.

Toivon merkkinä tässä ajassa

Seurakuntalaiset kertovat toivovansa, ettei pyöriä rikota, ja että ne toimitetaan käytön jälkeen takaisin kadulle tai Kallion ja Alppilan kirkolla sijaitseviin kirkkaanpinkkeihin pyörätelineisiin toisten lainattavaksi. Rikkinäiset pyörät pyydetään toimittamaan Alppilan kirkolle tai kuvaamaan kännykällä tempauksen Facebook-sivulle, jotta talkoolaiset voivat noutaa pyörät pajalle.

– Tällainen pyyteetön hauskanpito, toisten huomioiminen, ja erityisesti lapsenkaltainen luottamus aikana joka kehottaa meitä kyräilemään ja epäilemään toisiamme, on minusta voimakas toivonmerkki ja hurjan kiehtovaa. Pyörät voidaan hajottaa tai varastaa, tietenkin, mutta se ei vie meiltä pois sitä tunnetta, jonka saamme, kun luotamme toisiin ihmisiin ja rakennamme näitä pyöriä porukalla, pastori Marjaana Toiviainen Kallion seurakunnasta toteaa.

Hän uskoo myös, että kullekin pyörälle syntyy kiehtova tarina kaatopaikalle joutumisen sijaan. Luottofillarien elämää voi seurata Facebookin kautta, ja kaikki itsensä Luottofillareiden kanssa tuolle seinälle kuvaavat osallistuvat Luottofillari-arvontaan.