Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Paristo-ryhmä on parisuhteen latauspiste 

 

Kuva: Joel Kallio

Parempi avioliitto ry sai vuonna 2020 STEA:lta rahoituksen kolmivuotiselle digihankkeelle avioliittotyön laajentamiseksi digitaalisten materiaalien avulla. Ensimmäisen vuoden tavoite saavutettiin: Paristo-pienryhmämateriaalit valmistuivat.

Jo vuosikymmenten ajan Parempi avioliitto ry:n suojissa on toiminut perhepiirejä. Arjessa mukana kulkevat vertaisryhmät ovat piristäneet ja auttaneet jaksamaan vaikeinakin aikoina. Kokoontumisia on pidetty niin olohuoneissa, seurakuntasaleissa kuin taloyhtiön kerhohuoneissa. 

Jokainen ryhmä on muokannut kokoontumisten puitteet omannäköisiksi. On sovittu kahvittelukäytännöistä ja järjestetty lastenhoitokuviot niin, että aikuiset pääsevät keskustelemaan parisuhdeasioista. 

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Moni pari on kertonut kaipaavansa vertaistukea Parempi avioliitto ry:n innostavien tapahtumien välillä. Omalla paikkakunnalla toimiva ryhmä auttaisi pitämään hyvää virettä yllä ja muistuttaisi tapahtumissa syntyneistä oivalluksista.  

Nyt luodun Paristo-materiaalin myötä ryhmien palveleminen onnistuu aiempaa sujuvammin. Verkossa jaettavan video-, luento- ja tehtäväaineiston avulla yhdistys toivoo pienryhmien määrän kasvavan ja toiminnan leviävän huomattavasti entistä laajemmalle. Innostusta ryhmien perustamiseen on löytynyt jopa Suomen rajojen ulkopuolelta 

 

Materiaalia kolmeksi vuodeksi 

Paristo-materiaali tarjoaa valmiin aineiston 30:tä kokoontumiskertaa varten. Kymmeneen ensimmäiseen kokoontumiskertaan kuuluu opetusaihetta elävöittä video, jossa vapaaehtoisina työssä mukana olevat parit kertovat suhteestaan käsiteltävään teemaan liittyen. Videokuvaukset on toteutettu parien kodeissa ja niiden lähiympäristössä. 

Käsiteltävät aiheet on koottu avioliittotyön perusaiheista, viikonlopputapahtumissa esillä olleista teemoista sekä aivan uusista aihealueista. Ajankohtaisia toiveaiheita ovat muun muassa sähköisen median tuomat ajankäyttöhaasteet sekä taloudelliseen vastuuseen ja rahankäyttöön liittyvät teemat. Tehtäväaineistot pohjustavat parien välisiä keskusteluja. Kysymyksiä on laadittu sen verran runsaasti, että jokainen pari löytää varmasti omaa tilannetta eniten puhuttavat asiat.  

Jos pienryhmä kokoontuu kerran kuussa kesäkautta lukuun ottamatta, materiaalia riittää kolmen vuoden tarpeisiin. Jokaisella kerralla yksi ryhmän pareista alustaa aiheesta valmiin PowerPoint -esityksen pohjalta. Esityksestä voi valita käyttöön ne osat, jotka tuntuvat omien kokemusten perusteella tärkeiltä.  

 

Nimikilpailun hedelmä  

Pienryhmämateriaalille etsittiin uutta nimeä nimikilpailulla Facebookissa joulukuussa. Sonja Saukkosen ehdottama Paristo-nimi herätti tiimissä heti ihastusta. Nimikilpailun voittaja sai palkinnoksi ehdotuksestaan verkkoparisuhdekurssin.

– Paristo on keino ladata virtaa. Nimessä on kaksoismerkitys vähän samaan tapaan kuin nimistö koostuu nimistä ja paristo pareista, digihankkeen sisällöntuottaja Maria Ihonen summaa.  

Parisuhde on elämän tärkein ihmissuhde. Paristo-ryhmä mahdollistaa säännöllisen tukirakenteen oman parisuhteen hoitamiseksi matalalla kynnyksellä. Toimintaan osallistuminen perustuu vertaisuuteen ja on maksutonta. Säännölliset kokoontumiset tuovat parisuhteen hoitamisen tavaksi. Tapaamisia osataan odottaa, kun ne on merkitty kalenteriin hyvissä ajoin.  

 

Perusta Paristo-ryhmä paikkakunnallesi 

Paristo-ryhmiä varten luodun digitaalisen materiaalin tavoite on madaltaa kynnystä pienryhmätoiminnan järjestämiseen. Etenkin ruuhkavuosia elävät parit ovat kokeneet materiaalin luomisen itse haastavana täyteen pakatun arjen keskellä. Paristo-ryhmämateriaali tarjoaa valmiin paketin, jota saa maustaa omilla kokemuksilla ja elämäntarinalla 

– Toivomme, että mahdollisimman moni löytää aineistot ja innostuu perustamaan Paristo-ryhmän omalle paikkakunnalleen, toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen sanoo. 

Ihanteellinen Paristo-ryhmän koko on ohjaajapari plus kolme osallistujaparia. Muiden kuin ohjaajaparin ei tarvitse olla osallistunut Parempi avioliitto ry:n kursseille.  

 –  Mukaan tarvitset vain kiinnostuksen olla mukana lisäämässä parisuhteen hyvinvointia ja halua sitoutua innostavaan toimintaan. Jos olet kiinnostunut Paristo-ryhmistä, kysy ihmeessä lisätietoa minulta joko puhelimitse tai laita viesti osoitteeseen suvi.solanto@parempiavioliitto.fi , digihankkeen työntekijä Suvi Solanto vinkkaa. 

Artikkeli julkaistaan Avec-lehdessä 01/2021.

 
Parempi avioliitto, artikkeliban.