Palmusunnuntai kuuluu suosituimpiin kirkkopyhiin

 

Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisajan hiljaisen viikon. Tänä vuonna palmusunnuntaita vietetään 28. maaliskuuta. Noin 86 400 suomalaista osallistuu palmusunnuntain jumalanpalvelukseen (v. 2007). Vain joulu on luterilaisessa kirkossa pääsiäistä suositumpi.

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus, jolloin juhlitaan Jeesuksen ylösnousemista kuolleista. Kristityille Jeesuksen ylösnousemus merkitsee sitä, että ylösnoussut Kristus on avannut uuden tien ja toivon kuolemasta elämään.

Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin. Varhaisimmat tiedot pääsiäisen vietosta ovat 100-luvulta, jolloin viikoittaisen ylösnousemusjuhlan, sunnuntain, rinnalle tuli vuosittain vietettävä pääsiäisjuhla. Aluksi Kristuksen kuolemaa ja ylösnousemusta vietettiin yhtenä juhlana, pääsiäisenä.

SEKL Neliöb. vko 48. MJa

Hiljaisen viikon perjantaita on pidetty paastopäivänä viimeistään 200-luvulta lähtien. Pitkäperjantai Kristuksen kuoleman muistopäivänä tavataan 300-luvulta lähtien. Perinne on syntynyt todennäköisesti Jerusalemissa.

Kirkkovuoden pääsiäisjaksoon kuuluu kolme vaihetta: valmistautuminen (paastonaika), itse juhla ja helluntaihin asti kestävä juhla-aika. Pääsiäisjakson keskuksen muodostaa ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen.

Seurakunnat ja kristilliset yhteisöt ilmoittavat pääsiäisen tapahtumista muun muassa verkkosivuillaan. (KT)