Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

”Palestiinalaiset voittivat propagandasodan”

 

Jerusalemin Temppelivuori on maailman kiistellyimpiä uskonnollisia paikkoja. Nykyisin kukkulalla sijaitsevat muslimien Kalliomoskeija ja al-Aqsan -moskeija. Kuva: Shutterstock

Tehtiinkö metallinpaljastimien asettajasta roisto?

Kaksi israelilaista poliisia ammuttiin Temppelivuorella Jerusalemissa 14. heinäkuuta. Iskun tekijät olivat varustautuneet pistoolein ja kotitekoisin konekiväärein. Seurauksena Israelin turvallisuusjoukot surmasivat temppelialueella ammuskelleet miehet.

Tapaus ei ollut ainutlaatuinen, sillä jo kesäkuussa veitsin ja asein hyökännyt joukko surmasi israelilaisen naispoliisin samalla alueella.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Heinäkuun välikohtauksen jälkeen Israel ilmoitti asettavansa metallinpaljastimet muslimikorttelista temppelialueelle tulevalle sisäänkäynnille. Itkumuurille etelästä tulevalla reitillä metallinpaljastimet ovat olleet jo vuosien ajan.

Uudet metallinpaljastimet nostattivat protestiaallon ja kansainvälisen kohun, jota ruodittiin mediassa laajasti.

Seurasi myös lisää väkivaltaa. 21. heinäkuuta Länsirannalla 19-vuotias palestiinalainen Omar al-Abed puukotti kotiinsa sapattiaterialle kokoontunutta juutalaisperhettä niin, että kolme perheenjäsentä kuoli.

Pojan isä arvioi myöhemmin, että Temppelivuoren tapahtumien jälkeen poika koki kunniansa muslimina tulleen loukatuksi.

Ilmapiirin kiristyttyä YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti osapuolia pidättäytymästä provokatiivisista toimista ja kehotti Israelia osoittamaan maltillisuutta.

Israel painotti, että metallinpaljastimet parantavat turvallisuutta, sillä niillä estetään aseiden vieminen Temppelivuorelle. Moni muistutti, että Mekassakin on käytössä metallinpaljastimet. Palestiinalaiset näkivät asian toisin.

”Israel ottaa aluetta haltuunsa asteittain. Se estää palestiinalaisten oikeutta rukoilla vapaasti yhdellä heidän pyhimmistä paikoistaan ja näin myös palestiinalaisten oikeutta Jerusalemin vanhaankaupunkiin, Palestine National Initiative -puolueen johtaja Mustafa Barghuti sanoi.

Israelilaisen Honest Reportingin tuottamassa videossa Daniel Pomerantz kyseenalaisti tällaisen logiikan. Hänen mukaansa se on kuin sanoisi: ”Jos en saa tuoda konekivääriä moskeijaan, en halua rukoilla laisinkaan”.

Unohdettu näkökulma

Muslimit kieltäytyivät kulkemasta metallintunnistimien läpi moskeijaan, ja rukoilivat näyttävästi kadulla saaden median huomion.

27. heinäkuuta metallinpaljastimet poistettiin ja muslimit osallistuivat seuraavan päivän perjantairukoukseen Temppelivuorella.

– Palestiinalaiset onnistuivat voittamaan propagandasodassa kansainväliset sympatiat, Israelissa asuva toimittaja Heikki Kangas arvioi.

– Läntinen maailma ajattelee naivisti, että tämä on paikallinen kiista, mutta todellisuudessa tämä on uskonnollinen kiista, jonka pohjavireenä on vahva juutalaisvastaisuus, hän jatkaa.

Tapahtumien uutisoinnissa toistettiin, että al-Aqsa on muslimeille kolmanneksi tärkein moskeija ja pyhä paikka. Toisinaan mainittiin, että paikka on pyhä myös juutalaisille ja kristityille.

Harva muisti mainita, että paikka on juutalaisille kaikkein pyhin, mutta heiltä on kielletty pääsy Temppelivuorelle. Lähimmäksi temppelialuetta he pääsevät Itkumuurilla.

You Tube -video paljastaa, että Temppelivuorella pelataan jalkapalloa. Saman vahvistaa useita kertoja alueella käynyt Kangas.

Itkumuuri, juutalaisten pyhin paikka on varattu rukoukselle, ja myös muiden uskontojen edustajilta odotetaan hillittyä käytöstä ja säädyllistä pukeutumista.

 
Kylvaja artikkelibanneri

Aiheet